Open Monumentendag 2020 afgelast door 1,5 meternorm

Opening Monumentendag in Monument van het Jaar 2019 van de familie Kin.
Foto: Harm Brand

Open Monumentendag zou vallen op zaterdag 12 september 2020. De Monumenten Advies Raad en de gemeente Staphorst zien zich door de coronamaatregelen gedwongen om het evenement niet door te laten gaan. De dag wordt dit jaar afgelast.

Wethouder Lucas Mulder betreurt het dat de dag niet kan plaatsvinden: “Natuurlijk is het ontzettend jammer dat dit mooie jaarlijkse evenement niet door kan gaan. Jammer voor al die vrijwilligers die zich jaarlijks inspannen om de mooie dag tot een succes te maken, en jammer voor al die bezoekers. We vinden het echter niet verantwoord met het oog op besmettingsgevaar. Jaarlijks trekt de dag veel publiek. Daarbij wordt dus moeilijk om de 1,5 meternorm van het RIVM in acht te nemen. Denk aan de doorloop en beperkte ruimtes in de monumenten. We moeten de gezondheid van bewoners, bezoekers en organisatie voorop stellen, en dan ontkom je helaas niet aan de conclusie dat het dit jaar moet worden afgelast, hoe spijtig ook. We hopen dat het volgend jaar weer mogelijk is”

Voorzitter Jouk Huisman van de Monumenten Advies Raad vindt het jammer dat het evenement een jaar moet overslaan maar zijn organisatie gaat niet bij de pakken neerzitten. “Omdat er elk jaar zoveel belangstellenden zijn, willen we toch graag onze mooie monumenten onder aandacht brengen bij onze dorpsbewoners. We hebben een aantal bewoners van deelnemende monumenten geselecteerd. We stellen hen vragen zoals ‘Wat is de parel van jullie monument?’ Daar bedoelen we mee, waar ben je trots op, wat is mooi geworden, waar beleef je veel plezier aan? Van de antwoorden en foto’s maken we samen met de gemeente een mooi bericht dat ook digitaal te bekijken zal zijn. Zo zal de Open Monumentendag dit jaar toch niet helemaal ongemerkt voorbij gaan.”

Jaarlijks opent een groot aantal monumenteneigenaren hun deuren voor publiek op de Open Monumentendag. Staphorst kent in totaal driehonderd beschermde rijksmonumenten en circa tweehonderdvijfenzeventig gemeentelijke monumenten. Onderstaand is de editie van 2019 terug te kijken met de opening in de vakantieboerderij van Jacob Kin na de restauratie. Hier ook de eerdere edities op een rij: Woonboerderijen en molenstomp op Monumentendag 2018Opening Monumentendag 2017 bij Klaas en Annelie Huls, Rondgang langs nieuwe monumenten adressen 2017, Monumentendag 2016 van start in `De Stad` van Rouveen (in de boerderij van Kin voor de restauratie) en Monumentale panden tijdens Open Monumentendag 2016.

Lees ook: Open Monumentendag 2019 in Staphorst en Rouveen (foto’s/video)