Woonboerderijen en molenstomp op Monumentendag 2018

Na de opening voor een select gezelschap genodigden werden de monumenten opengesteld voor het publiek ter gelegenheid van Open Monumentendag 2018. Een kleine rondgang langs een handvol adressen.

De opening was bij familie J. Kooiker  aan de Gemeenteweg 239, vorig jaar alleen van de buitenkant te zien. Nu was het ook binnen te bekijken. De voorkamer hiervan is helemaal authentiek gebleven met schouw, tegels en schilderkunst. Ook de oude gebinten zijn op één na allemaal op de plaats gebleven. De zolder loopt er overheen en wordt gedragen door nieuwe muren, maar ‘hangt’ wel tussen en ‘op’ de eiken gebinten.

Iets verderop aan de Gemeenteweg 252 is familie J. Talen bezig om een oude molenstomp om te bouwen tot een woonhuis. De vrouw des huizes vertelde enthousiast over de plannen met het gevaarte. De heer des huizes begeleidde geinteresseerde volwassen bezoekers naar een hoger gelegen etage. Mediamensen mochten ook op de steigers rondom. Het dak helemaal bovenop wordt volgende week dichtgeplakt.

Vroeger stond er nog een grote rieten kap bovenop het onderstuk. Het gemetselde onderstuk van de molen is wel ruim 10 meter hoger dan die van korenmolen ‘De Leijen’ verderop, dat is een zogeheten grondzeiler. Door de ligging tussen de boerderijen konden de wieken daardoor altijd genoeg wind vangen. Ook kon je er veilig rondlopen zonder kans op een speekwoordelijke ‘klap van de molenwiek’ te krijgen.

Nog na het maken van de officiële poster besloot ook de familie Smit, die aan de Van Veensveldweg 3 een boerderij onderhanden heeft, deze open te stellen. Een lange statige boerderij krijgt vele ruime woonvertrekken. Vanuit het lange gedeelte van de grote L-vormige woonkeuken voorin, zijn de slaapkamerdeuren achter een balustrade te zien. De trap naar de bovenverdieping in de hal is nog niet klaar.

Gemeenteweg 137 is de plek van de familie W. Courtz. De vrouwelijke helft is een kleindochter van de vroegere bewoners. Na jaren leegstand werden zij inmiddels enthousiast om aan het omvangrijke project te beginnen. Doordat ze in units bij het project wonen is het beter vol te houden. Dit onderkomen heeft een opvallend plankenpantser eromheen. Later komt er nog een schuur op die plek.

Tot slot net voor de middagpauze nog een kijkje aan de Oude Rijksweg 67 bij de familie K. Huls. Vorig jaar was daar de opening met wethouder Bart Jaspers-Faijer, nu als zodanig werkzaam in Ommen. Hun jonge zoon is inmiddels een jaartje ouder en begrijpt er al iets meer van. Hij loopt mee naar buiten om even een stukje te gaan loopfietsen en mag even later met moeder mee naar de bakker.

Lees ook: