Een 50-jarige autohandelaar uit
Hoogeveen en zijn 41-jarige compagnon uit
Meppel zijn veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen. De mannen misleidden met hun criminele organisatie bewust de fiscus waardoor zij miljoenen euro’s winst maakten. De man uit Hoogeveen is veroordeeld tot 59 maanden cel. De andere handelaar tot een gevangenisstraf van 47 maanden.
Naast de twee leidinggevenden van het bedrijf is ook het bedrijf veroordeeld. Het bedrijf moet een boete van 500.000,- euro betalen. Daarnaast zal er nog een zogenoemde ontnemingszaak komen. In die procedure zal het Openbaar Ministerie proberen het financieel voordeel te verhalen. Ook twee medewerkers van het bedrijf zullen zich nog moeten verantwoorden voor de rechter voor betrokkenheid bij de criminele organisatie.
Door de fraude met tweedehands btw-auto’s met contante betalingen zijn op zeer omvangrijke schaal en structureel geldbedragen witgewassen. Het witwassen van crimineel geld vormt een bedreiging van de legale economie en tast de integriteit van het financiële en economische verkeer ernstig aan. Daarnaast zorgt de fraude voor een groot financieel nadeel voor de belastingdienst. In deze zaak is de schade grofweg 15 miljoen euro. Het plegen van btw-fraude leidt er uiteindelijk toe dat belastingplichtigen meer belasting moeten betalen.
Het autobedrijf – waar de mannen leiding aan gaven – kocht auto’s van Nederlandse leasemaatschappijen op om deze vervolgens door te verkopen. Een bedrijf mag binnen Europa auto’s aan een ander bedrijf verkopen zonder btw af te dragen, maar dan moet het kopende bedrijf in dat land wel btw afdragen. Het Hoogeveense autobedrijf verkocht voor miljoenen aan auto’s aan tientallen zogenaamde autobedrijven in voornamelijk West-Europa. In werkelijkheid waren deze bedrijven slechts katvangers en werden de auto’s in en rond Berlijn afgeleverd om daarna doorverkocht te worden zonder dat er btw werd afgedragen. De handelaren wisten van deze frauduleuze praktijken af en hadden een actieve rol in de organisatie.
Dat de mannen zeggen altijd te goeder trouw te hebben gehandeld gelooft de
rechtbank niet. Uit diverse mail en WhatsApp gesprekken blijkt dat de mannen onderling spraken over de katvangbedrijven. In werkelijk was er een beperkt aantal kopers die de tientallen katvangbedrijven aanstuurden en vervolgens lieten ‘ploffen’. Ook blijkt na het uitlezen van de camerabeelden van het Hoogeveense autobedrijf dat de mannen afwisten van de constructie en het opzettelijk omzeilen van de btw afdracht. Zij hadden daar zelf een actieve rol in. Zo was het bedrijf in het bezit van zogenoemde btw-stempels van de katvangbedrijven. Deze stempels werden in het bedrijf in Hoogeveen op vrachtbrieven gezet , terwijl deze stempels pas bij aflevering door het kopende bedrijf gezet moeten worden. Ook zijn de mannen door de belastingdienst gewaarschuwd dat zij zaken deden met vermoedelijke katvangers.
Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank rekening met het feit dat de mannen geen openheid van zaken hebben gegeven. De fraude heeft zo’n vier jaar lang plaatsgevonden. Het op deze manier ‘gemakkelijk’ geld verdienen ten koste van de staatskas en de belastingbetaler kan niet afgedaan worden met een lichte straf. Daarnaast hadden de mannen verboden wapens in bezit. Het strafvoorstel van de officier van justitie doet volgens de rechtbank geen recht aan de ernst van de feiten, waardoor de opgelegde straf hoger uitvalt. Wanneer personen verdacht worden van een strafbaar feit mogen ze er van uit gaan dat ze binnen twee jaar berecht worden. In dit geval is dat niet gelukt, waardoor de rechtbank in beide zaken een aftrek van 1 maand toepast.