Uitkeringsfraude kost de belastingbetaler onnodig geld

Foto: Pixabay

Politie en de sociale rechercheteams van gemeenten in Oost-Nederland werken sinds februari 2015 samen in een Joint Social Fraude (JSF) team bij het opsporen van uitkeringsfraude. Het ging hierbij om een proef, gericht op mensen die bewust fraude plegen met overheidsgeld.

Uitkeringsfraude ondermijnt het draagvlak voor sociale voorzieningen in onze samenleving en kost de belastingbetaler onnodig geld. Sinds de start van de proef in 2015 is er ruim 1,2 miljoen euro aan overheidsgeld bespaard.

In 2015 bracht de samenwerking ruim 280 mogelijke zaken van uitkeringsfraude aan het licht. Er werden in totaal 37 uitkeringen stopgezet wat een gemiddelde besparing van € 518.000 aan uitkeringen opleverde.

In 2016 zijn 45 uitkeringen stopgezet wat een besparing opleverde van € 715.000,-. In de eerste maanden van 2017 zijn tot nu toe 100 mogelijke zaken van uitkeringsfraude geconstateerd.

De proef bleek zo succesvol dat de gemeenten (en daarmee de sociale recherche), het Openbaar Ministerie en de politie in Oost-Nederland op dinsdag 21 maart 2017 een volgende stap in de samenwerking zetten door de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst.

Uitwisseling informatie

De sociale recherche-medewerkers bij gemeenten hebben de taak om te voorkomen dat uitkeringen onrechtmatig verstrekt worden. Zij hebben bevoegdheden om zaken zoals zwartwerken, het verzwijgen van vermogen en woonfraude op te sporen.

De politie stuit tijdens haar werk ook regelmatig op zaken, waarbij een vermoeden van uitkeringsfraude ontstaat. In het verleden waren er geen duidelijke afspraken hoe deze informatie en signalen gedeeld konden worden. Sinds februari 2015 hebben politie en gemeenten in Oost-Nederland met de komst van het Joint Social Fraude-team hier afspraken over gemaakt.

Overheidsgeld besparen

Aart Garssen, hoofd van de Regionale Recherche in Oost-Nederland is ervan overtuigd, dat door samen alert te zijn op mogelijke fraude veel overheidsgeld bespaard kan worden. “De eerste resultaten van de samenwerking met gemeenten zijn bemoedigend. Het JSF-team bestaat uit twee politiemedewerkers. Het afgelopen jaar is het JSF-team langs diverse politieteams gegaan om hun kennis te delen. Hierdoor zijn collega’s steeds alerter op signalen van moedwillige uitkeringsfraude”, aldus Garssen.

Dit merkt onder andere de sociale recherche van de gemeente Apeldoorn. Door de nauwe samenwerking met politie komt de sociale recherche nieuwe zaken op het spoor. “We krijgen als gemeente meer concrete signalen van de fraude binnen. Fraude kunnen we daardoor eerder opsporen. Het zijn bijvoorbeeld signalen van samenwoning die nog niet met de bestaande controles aan het licht waren gekomen”, aldus teammanager Hans Willem Pas van de gemeentelijke sociale recherche.

Strenger straffen

In maart 2012 is een wet aangenomen die regelt dat fraude met uitkeringen veel zwaarder bestraft wordt. Dankzij deze wet moet bij fraude met een uitkering alles terugbetaald worden en krijgen de fraudeurs een veel hogere boete. Ook lopen zij het risico op (tijdelijk) stopzetten van de volledige uitkering.

Hiermee wil de overheid duidelijk maken dat misbruik van deze regelingen niet loont. Doordat politie en sociale recherche de krachten bundelen, neemt ook het aantal aanwijzingen voor mogelijke uitkeringsfraude en de pakkans toe.

Lees ook:

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen