Monumentendag 2016 van start in `De Stad` van Rouveen

Vanmorgen om negen uur ging de Monumentendag van start in het achterhuis van een vervallen boerderij aan de Oude Rijksweg 243, Het was in het schemerdonker, de ruimte werdt slechts verlicht door een felle beamerlamp en het vrolijke zonlicht door de ramen en schuurdeuren.

Eertijds woonde er een mevrouw op leeftijd, die op het laatst van haar leven in een verpleeghuis werd verzorgd. Ondertussen is de algehele toestand van de verder nog in authentieke staat verkerende boerderij nog verder achteruit gegaan. De koper en huidige eigenaar, Jacob Kin zag er (letterlijk) wel brood in.

Eerst sprak Jouk Huisman als voorzitter van de monumentenadviesraad een woord van welkom en stelde de overige leden even aan het publiek voor. Vervolgens lichtte Jacob Kin zijn plannen met het plan in het kort toe. Hij wil hem voor diverse doeleinden aan anderen gaan verhuren.

Burgemeester Segers sprak over het thema ‘symbolen en iconen’, het thema en vooral over verhalen. Het belang van het doorvertellen van verhalen. Een man van Het Oversticht over het thema van de dag, het logo van zijn organisatie is een gestyleerde levensboom. Daar ging hij kort verder op in aan de hand van het Bijbelboek Spreuken.

Jouk Huisman maakte het ‘Monument van Jaar 2016’ bekend. De woning van de familie Timmerman aan de Oude Rijksweg 301. Deze is verdeeld in drie gedeelten. Een woning voor en achter, en een mantelzorgwoning in de midden voor de oude baas. Jouk Huisman gaf een presentatie waarin hij de grenzen van ‘De Stad’ aangaf.

Er werden bossen bloemen uitgereikt aan diverse personen. Ook Jan Figeland kreeg een bosje bloemen voor de vele verrichte werkzaamheden als vrijwilliger. De officiële openingshandeling werd verricht door de burgemeester door een zwart doek met een oude roestige zeis door te halen. Vervolgens kon het pand verder bezichtigd worden.

Lees ook:

Dossier: