Een oud vertrouwd geluid in de Bovenkerk met Orgelserie

Foto: Organisatie Orgelserie

Kunt u óók zo van genieten, dat oude vertrouwde geluid van het Kamper Hinsz-orgel? Romantische programma’s, waarop zowel koraalbewerkingen als goede literatuurstukken staan. Toegankelijke organisten, die het orgel in al z’n facetten laten klinken… Dan is de Bovenkerk op woensdagavond voor u en jou de ‘place-to-be’!

Van harte welkom op (één van) de concerten in deze woensdagavond-orgelserie. De concerten beginnen om 20.00 uur, behalve de laatste. De toegangsprijs is 10 euro per persoon. Tot en met 12 jaar is de toegang gratis! Hartelijk welkom! Na afloop van elk concert is links onder het orgel koffie, thee of fris te verkrijgen à € 1,50. Parkeertip: Burg. Berghuisplein (gratis parkeren op ongeveer 5 minuten lopen vanaf het kerkgebouw). Allen hartelijk welkom!

Het eerste concert op 25 juli was een zogenoemde ‘Jan Zwart herdenking’. Jan Zwart heeft veel betekend voor de Nederlandse orgelcultuur. Hij was de eerste organist die in periodieke radio-uitzendingen speelde. Hij wist daardoor een groot publiek te boeien en de interesse voor het kerkorgel te wekken. Een bekende leerling van Jan Zwart was Feike Asma. Tijdens deze ‘Jan Zwart herdenking’ hebben Peter Eilander en Christian Mussche (drievoudig winnaar Feike Asma Concours) een ode gebracht aan Jan Zwart.

Pieter Heykoop verzorgt het tweede orgelconcert op woensdag 1 augustus. Dan staan koraalimprovisaties centraal en wordt er afgesloten met samenzang.

Harm Hoeve zal het Hinsz-orgel op 8 augustus bespelen. We zullen dan werken horen van onder andere Bach, Balbastre, Krebs, Mulder en Zwart. Harm sluit zijn orgelconcert af met een eigen koraalfinale.

In augustus is Vincent de Vries uit Seoul (Zuid-Korea) in Nederland. In twee weken tijd geeft hij 11 orgelconcerten, waarvan één in de Bovenkerk, op 15 augustus. Hij begint het orgelconcert met de bekende koraalbewerking ‘Komt als kind’ren van het licht’ van Feike Asma. Verder klinkt onder andere de Introduktion und Passacaglia in f-moll, opus 63, nr. 5/6 van Max Reger. Vincent besluit het orgelconcert -zoals we van hem gewend zijn- met een werk van Jan Zwart.

Op 22 augustus laat de Kamper organist Gerwin van der Plaats het Hinsz-orgel klinken. Hij zal onder andere werken spelen van Zwart, Fletcher, Landman en Young. Gerwin sluit af met een eigen koraalfinale.

Op het laatste concert in déze serie, op 29 augustus, zal Marco den Toom achter de klavieren zitten. Dit concert begint om 21.30 uur! ‘Hoe later op de avond……’ Juist, u kunt het zelf wel invulllen!

Marco zal op deze avond o.a. de hele Suite1 in f-minor van William Ralph Driffill uitvoeren. Een machtig werk! Dit werk hoor je niet veel. Op deze laatste avond ook van harte welkom!