Orgelimprovisaties door Pieter Heykoop en samenzang

Foto: Pieter Heykoop

Pieter Heykoop zal op woensdagavond 1 augustus het tweede orgelconcert geven in den woensdagavond-orgelserie. Koraalbewerkingen en improvisaties zullen op deze avond centraal staan.

De deuren van de kerk gaan 19.30 uur open. Het concert begint om 20.00 uur. Toegangsprijs is € 10,-. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang en zijn van harte welkom.

De avond begint Pieter met een Intrada over het lied ‘Laat ons de Heer’ lofzingen’. Psalm 7 en Psalm 113, ook van zijn hand zal hij op het Hinsz-orgel ten gehore brengen. Werken van Klaas Jan Mulder zullen deze avond niet ontbreken. De avond wordt afgesloten met een koraalfinale over Psalm 56.

Pieter Heykoop werd op 11 oktober 1960 te Dordrecht geboren. Op jeugdige leeftijd bleek zijn muzikale aanleg en interesse voor het orgel. Op 6-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste orgellessen van Bart van den Berg. Vervolgens studeerde hij bij Cor Visser, de toenmalige organist van de Grote Kerk te Dordrecht. Ook Jan Bonefaas, organist van de Grote Kerk te Gorinchem en de internationaal befaamde organist Ben van Oosten behoorden tot zijn leermeesters. Op 15-jarige leeftijd werd hij benoemd als vaste organist van één van de Gereformeerde Kerken in zijn geboortestad.

Sinds 1986 is Pieter Heykoop organist van de Gereformeerde Gemeente in zijn woonplaats Yerseke, waar hij het prachtige 3-klaviers Van den Heuvel-orgel bespeelt. Hij is als vaste begeleider verbonden geweest aan Mannenkoor Ethan te Yerseke. Vervolgens was hij organist van Mannenkoor Elim te ‘s-Gravenpolder.

Sinds 2009 is hij vaste organist van Gemengd Koor Yerseke. In januari 2015 is Heykoop benoemd tot organist van het Chr. Urker Visserskoor Crescendo en in datzelfde jaar werd hij (weer) vaste organist van Mannenkoor Ethan te Yerseke. Zijn 40-jarig organistenjubileum werd onder grote belangstelling gevierd op 2 januari 2016 in de Grote of St. Laurenskerk te Rotterdam.

Pieter Heykoop is een veelgevraagd organist voor zang- en orgelavonden in binnen- en buitenland. Hij bespeelde tal van imposante orgels in o.a. Frankrijk, Engeland, Duitsland, Luxemburg, Schotland, Oostenrijk, Tsjechoslowakije, Canada, USA, Israël en Zuid-Afrika. Er verschenen van hem vele CD’s met orgelimprovisaties, samenzang en koorzang.

Een groot aantal orgelbewerkingen zijn, van zijn hand en onder zijn uitgave, op bladmuziek verkrijgbaar. Zijn spel wordt veelal gekenmerkt door vindingrijkheid en fijngevoeligheid.

De overige woensdagavondconcerten zijn op 8 augustus (Harm Hoeve uit Rouveen), 15 augustus
(Vincent de Vries uit Seoel), 22 augustus (Gerwin van der Plaats uit Kampen) en 29 augustus (Marco
den Toom uit Nijkerkerveen). Toegang bedraagt 10 euro, De orgelconcerten beginnen om 20.00 uur.
Deuren van de kerk gaan om 19.30 uur open. Het laatste orgelconcert begint om 21.30 uur.