Marco den Toom speelt by night in Bovenkerk te Kampen

Foto: Marco den Toom

Het afsluitende orgelconcert op 29 augustus begint pas om 21.30 uur. Hoe later op de avond… Juist, u kunt het zelf aanvullen. Marco den Toom zal dit jaar de woensdagavond orgelserie afsluiten.

De deuren van de kerk gaan 21.00 uur open. Toegangsprijs is 10 euro. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen. Op deze laatste avond ook van harte welkom. Na afloop van het concert is links onder het orgel koffie, thee of fris te verkrijgen voor 1,50 euro. Verder zal er na afloop een lekkere snack zijn.

Marco den Toom zal werken spelen van Handel, Van Vliet, Archer en Den Toom. Verder zal Marco de hele Suite1 in f-minor van William Ralph Driffill uitvoeren. Een werk dat geweldig zal klinken in de Bovenkerk.

In de Kamper Bovenkerk is een nieuwe zomer-orgelserie opgezet. Naast de concerten in de donderdagavondserie was het befaamde Hinsz-orgel nu ook zesmaal te beluisteren zijn op de woensdagavond. Voor alle concerten was een ‘romantisch programma’ samengesteld.

Wie is Marco den Toom?

Marco den Toom (1978) studeerde orgel aan het Utrechts Conservatorium en bij Herman van Vliet, Charles de Wolff, Klaas Jan Mulder en Jacques van Oortmerssen. Al snel na zijn vakopleiding bouwde hij een carrière op als zelfstandig musicus. Zijn musiceren kenmerkt zich door een eigenzinnige maar vooral ook spontane aanpak. Naast zijn liefde voor het orgel – en zijn missie dit instrument te populariseren – heeft hij zich muzikaal weten te ontplooien tot een breed inzetbaar musicus.

Zijn dagelijks werk bestaat met name uit het componeren van christelijke liederen en gospels, het arrangeren en instrumenteren van bestaande muziek, het maken van opnamen voor radio, tv, cd en dvd, het begeleiden van christelijke koren en het verzorgen van orgelrecitals. Daarnaast is hij dirigent van het grootkoor ‘Jubilate Deo’ uit Woudenberg. Vanaf 1 januari 2017 is hij co-titularis en muzikaal ambassadeur van het grote Van den Heuvel-orgel in de Nieuwe Kerk te Katwijk aan Zee.

Ook als componist heeft hij zijn sporen verdiend. Zo componeerde hij onder meer twee grote oratoria voor koor, solisten, orgel en orkest (‘Jezus op aarde’ (2007) en ‘Jozef’ (2015)). Voor orgel schreef hij onder meer een ‘Koraalboek bij de Psalmen’ (300 pagina’s, 2011) en de Toccata Ruisseau (2012). Van zijn spel als organist verschenen solo-albums vanuit onder meer Kampen (Bovenkerk), Den Haag (Evangelisch-Lutherse Kerk), Dudelange (Saint-Martin), Kevelaer (Mariabasilika) en Parijs (Saint-Eustache).