Wedstrijd `Melk ried`n` tijdens Handelskeuring Rouveen 2018

Foto: Handelskeuring Rouveen

Ongeveer 20 jaar na dato keert op dinsdagavond 3 juli 2018 het melkbussentransport voor even terug tijdens de Handelskeuring in Rouveen op het Kerkplein in Rouveen. De aanvang is om 18.30 uur. De toegang is gratis. Voorafgaand aan de Handelskeuring is er voor de basisschoolkinderen een pannenkoek-eetfestijn op het Kerkplein.

Dit jaar is het precies 20 jaar sinds de laatste melkbus opgehaald werd. In 1998 stopte de plaatselijke zuivelfabriek met de ontvangst van melkbussen. Daarmee ging het vertrouwde beeld van grote aantallen melkbussen ‘an diek’ verloren. Ook het beeld van de melkrijder was daarmee verleden tijd. Trekkers met lange wagens, afgeladen met melkbussen. Voor de melkrijder was het laden en lossen spierballenwerk. De zware melkbussen werden met pure menskracht op de wagen getild.

Zou de Rouvener anno 2018 nog in staat zijn om dit zware werk te doen? Op dinsdagavond 3 juli, tijdens de Handelskeuring Rouveen, wordt de proef op de som genomen. Als ode aan de melkrijder wordt een heus Kampioenschap Melk ried’n georganiseerd. Deelnemers binden de strijd aan om in korte tijd zoveel mogelijk melkbussen te laden.

De Handelskeuring in Rouveen staat garant voor ludieke en spraakmakende acts. Het drie uur durende programma met rijpaarden, tuigpaarden en veulens wordt afgewisseld met entertainment. Tijdens eerdere edities passeerden een Boerenmissverkiezing, Jinnegiesmarkt en Ganzenfanfare de revue. Ook werd een Kampioenschap Koe`n Verbreng`n (koeien drijven) georganiseerd. Een reeks ludieke acts met een knipoog naar de actualiteit.

De organisatie van de Handelskeuring heeft naast het Kampioenschap Melkried`n nog meer spektakel in petto. Aangezien de voorbereidingen daarvoor nog niet zijn afgerond bericht de organisatie daarover op een later moment.

Lees ook: