Groene activiteitenzone Rouveen maakt de tongen los

Foto: Eelco Kuiken

Wat aanvankelijk als een leuk plan van burgerparticipatie werd gepresenteerd, begint een beetje een gedoe te worden in Rouveen. De groene activiteitenzone in de hoek Schipgravenweg/Stadsweg maakt de tongen los.

Leden van de Oranjevereniging, de Dorpsvereniging, Stichting Paard en Sport Rouveen en de dorpsraad staken de koppen bij elkaar om voor Rouveen een groene activiteitenzone op poten te zetten. De gemeente had al jaren 365.000 euro klaar liggen voor een dergelijk terrein. De werkgroep pakte de handschoen op, maar kwam met een veel groter, veelomvattender plan.

Er ligt nu een ambitieus idee voor een Groene Activiteitenzone in de driehoek Schipgravenweg/Korte Kerkweg. Het terrein is 3,5 hectare groot. Deels verhard, deels grasland, ideaal om van alles te organiseren. Twee grote grasvelden, een stuk bouwveld met in de winter een ijsbaan, wandelpaden, fraaie bosschages met daarin geïntegreerd het huidige dorpspark. In de ogen van de werkgroep moet een stichting alles gaan beheren.

Buren schreven een inzonden briefje in de krant. ‘Wij, aanwonenden aan het dorpspark, zijn positief over het voorstel om een activiteitenzone in Rouveen te creëren. Wij zien dagelijks veel kinderen uit Rouveen die spelen in de prachtige speeltuin. Ook de bossen worden optimaal gebruikt door kinderen die er soldaatje en verstoppertje spelen. Daarnaast zien wij veel inwoners wandelen en/of hun hond uitlaten in het dorpspark. Binnenkort komt het voorjaar er weer aan. Over enkele weken wordt het park weer gebruikt voor verschillende activiteiten zoals het paaseieren zoeken en de koningsdagspelen’.

‘Moet dit prachtige park straks wijken voor een grote grasvlakte? Worden dan de speeltoestellen verplaatst naar een voor kinderen onveilige hoek, zonder toezicht? En dit voor één dag per jaar Concours Hippique? Het is begrijpelijk dat iedereen concessies moet doen. Wij zijn daar ook zeker toe bereid. En denken graag mee over een betere invulling van de activiteitenzone waarbij het dorpspark in de huidige vorm blijft bestaan’, laten ze in een ingezonden brief weten.

Politiek verantwoordelijken

Dat is niet alles. Henk Lassche is de voorzitter van de werkgroep die het plan voor de groene activiteitenzone presenteerde. Hij is ook voorzitter van de plaatselijke ChristenUnie die in de gemeenteraad over de plannen moet oordelen. De CU liet zich vorige week positief uit. Lassche laat in een reactie weten dat de werkgroep en de partij volstrekt onafhankelijk van elkaar werken.

CDA’er Henk Courtz is betrokken bij de Oranjevereniging in Rouveen, eerst jarenlang als voorzitter, nu als bestuurslid. Het CDA was vorige week enthousiast. Courtz voert binnen zijn fractie niet het woord over dit plan. Fractievoorzitter Jacob Spiker snapt de gefronste wenkbrauw, maar hij geeft aan dat Courtz niet meediscussieert, maar wel mee stemt. ‘In een kleine gemeente als Staphorst heb je het al snel dat mensen ergens zitting in hebben.’

Lees ook: