Voetballer krijgt 200 uur werkstraf voor uitdelen van schop

Foto: Harm Hoeve

De voetballer van Klazienaveen die de doelman van Rouveen begin vorig jaar tijdens een wedstrijd in het gezicht schopte is daarvoor vrijdag door de politierechter in Zwolle veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur.

Na een duel zou de doelman van Rouveen met kracht zijn geschopt door  de 23-jarige spits van de tegenstander, waardoor hij een hersenkneuzing had opgelopen. Volgens de advocaat van de spits was er geen sprake van opzet, maar handelde de spits uit een pijnreflex.

In het duel viel de spits op de grond, waarna de keeper hem zijn hand reikte om op te staan. De spits weigerde en volgens de advocaat zou de keeper toen een schop in het kruis hebben gegeven. Vervolgens kreeg de keeper een trap in zijn gezicht. ,,Die schop was omdat hij pijn had in zijn kruis’’, stelde de advocate. ,,Hij plaste ook bloed en hij moest naar de dokter.’’

,,Dit hoort niet thuis op de voetbalvelden. Dit hoort nergens thuis’’, oordeelde de officier van justitie. Hij zag in dat het de verdachte niet in de koude kleren is gaan zitten en eiste daarom een forse werkstraf van 180 uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf als waarschuwing.

De politierechter vermoedt dat er meer achter het incident steekt. ,,Uit verklaringen leid ik af dat er iets aan is vooraf gegaan’’, stelde hij. Omdat uit twee verklaringen blijkt dat de spits hij naar voren bewoog en een trap gaf, ging hij uit van opzet. ,,De richtlijnen voor zware mishandeling zijn 3 tot 4 maanden gevangenisstraf. Het kost mij moeite om te zakken naar een werkstraf.’’

Toch deed hij dit, omdat een celstraf grote gevolgen kan hebben voor de spits. Hij hield er rekening mee dat de man een positief signaal had afgegeven door direct na het gebeuren zijn excuses aan te bieden. De politierechter bepaalde dat de man een schadevergoeding van ruim 3000 euro moet betalen.

Lees ook:

Dossier: