Afvalverwerker naar politierechter en kort gedingrechter

Foto: Beeldcitaat Youtube - RTV Oost

Twee jaar lang ligt de gemeente Staphorst al in de clinch met afvalrecyclingbedrijf Talen over de afwikkeling van een grondruil. Het leidde er zelfs toe dat het afvalverwerkingsbedrijf tonnen afval op de openbare weg stortte.

De gemeente stapte daarop naar de kort gedingrechter en wil een dwangsom opleggen. Toch gaan beide partijen weer om tafel zitten om de grondruil af te ronden. Maar het was niet het enige dat maandag op de rol van de rechtbank in Zwolle stond. De eigenaar van het afvalrecyclingbedrijf moest zich ook verantwoorden bij de politierechter. De aanleiding vormde ook in dit geval de grondruil.

In november kwamen twee medewerkers van de provincie zijn terrein opmeten in het kader van controle van de omgevingsvergunning. Het bedrijf zou grond aan de gemeente leveren om een weg aan te leggen, de gemeente stelde een kavel beschikbaar voor de opslag en verwerking van afval.  Maar een omgevingsvergunning heeft het bedrijf nog altijd niet gekregen.

Dat zijn terrein werd gecontroleerd viel dan ook in slechte aarde bij de afvalverwerker. ‘We hebben al twee jaar ruzie met de gemeente over een grondruil’, legde de Staphorster uit in de rechtbank. Volgens hem riep hij dat er doden zouden vallen en was dat bedoeld als waarschuwing omdat hij niet in kon staan voor zijn personeel dat ook al heel boos zou zijn. ‘Het kookpunt was voor iedereen bereikt.’

Ook agenten die waren opgeroepen kregen de bedreigingen naar het hoofd geslingerd. Dat deze bedreigingen impact hadden blijkt uit reactie van één van de agenten die zei dat hij bibberend op zijn benen stond. ‘Ik dacht echt dat hij ons zou doden’, lichtte hij toe in de rechtbank. Volgens deze agent moesten zij maken dat ze wegkwamen, toen de Staphorster woedend in zijn heftruck stapte.

De officier van justitie vond de bedreigingen bewezen en vroeg de rechtbank de man een taakstraf van 40 uur op te leggen. De politierechter zag echter geen meerwaarde van een taakstraf en vond het afgeven van een waarschuwing belangrijker. Om die reden legde hij een voorwaardelijke boete van 500 euro op in de hoop dat dit een les geweest is voor de Staphorster.

De kort gedingrechter laat zich over twee weken uit over de dwangsom van 10.000 euro per dag die de gemeente wil opleggen als het recyclingbedrijf het afval op de openbare weg niet verwijdert.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen