Nieuwe winkel in Berghorst na grootschalige verbouwing

Foto: Streeknieuws

De grootschalige verbouwing van woonzorgcentrum De Berghorst in Staphorst is klaar. Het zorgcentrum aan de Ebbinge Wubbenlaan onderging de afgelopen maanden een metamorfose.

De oude ingang is weg, net zoals de voormalige recreatieruimte en de smalle, wat oubollige gangen. Er is nu een nieuw, groot en licht restaurant, met genoeg plaatsen, een eigen keuken, een winkel, een nieuwe receptie, een straks zelfs een kapsalon. Van zestien kleine appartementen zijn zeven grote gemaakt, waarvan één voor kortdurende opname. In het complex zijn nu 111 appartementen en 32 verpleeghuisplaatsen.

Geen verzorgingshuis, maar een leefomgeving voor senioren.

Berry Schaake (40) is de nieuwe zorgmanager. De tijd dat senioren in een stoel zaten om hun dagen te slijten, die is voorbij. “De Berghorst is geen verzameling van kamers meer, maar een leefomgeving voor senioren die de deuren openzet voor de gemeenschap. We willen geen oudereneiland meer zijn, maar deel uitmaken van de samenleving”, zegt Schaake.

Het maakt allemaal deel uit van de manier waarop Zorgspectrum het Zand het leven en de zorg benadert. Dit krijgt landelijk navolging. “Vroeger was het zo dat als ouderen hier kwamen wonen, dat ze op een stoel gingen zitten wij alles voor ze deden. Dan leek het leven voorbij. Dat doen we niet meer. Dat is overigens helemaal geen bezuiniging, maar een nieuwe manier van werken, van denken”, zegt Schaake.

“Doordat bewoners meer zelf doen als ze dat kunnen, bijvoorbeeld naar deze winkel gaan, waar ze veelal gratis hun boodschapjes kunnen doen, houden we ze in beweging, letterlijk en figuurlijk. Misschien komen ze onderweg een kennis tegen en dan kunnen ze hier in het restaurant een kopje koffie drinken. Dat is de opzet. Mensen geestelijk en lichamelijk op de been houden. Dit is een woonomgeving met zorg, geen zorgomgeving waar je woont.”

De winkel is ook nieuw. Er is van alles te krijgen. Vrijwilligers staan achter de kassa. Bewoners met een indicatie kunnen hier gratis hun boodschappen halen, zoals brood. Vroeger brachten medewerkers brood langs de deuren. Nu mogen bewoners het zelf halen in de winkel. Geen bezuiniging volgens de zorgmanager, maar bedoeld om mensen letterlijk van hun plek te krijgen. Mensen zonder indicatie betalen gewoon voor de spullen.

Voor een luttel bedrag kunnen bewoners en hun familie eten in het gloednieuwe restaurant. Er is een dagmenu, maar ook een menukaart. Een team van koks maakt alles vers. Op vrijdag 10 juni is de officiële opening van De Berghorst nieuwe stijl.

Lees ook:

article
12128
Nieuwe winkel in Berghorst na verbouwing
De grootschalige verbouwing van woonzorgcentrum De Berghorst in Staphorst is klaar. Het zorgcentrum aan de Ebbinge
https://staphorst.nieuws.nl/knipsels/12128/nieuwe-winkel-in-berghorst-na-grootschalige-verbouwing/
2016-05-13T13:20:44+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/315/2016/05/13131330/EKBerhorst-e1463138056523.jpg
berghorst, ouderen, winkelen
Knipsels