Laatste zilversmid van Staphorst Freddy Drost overleden

Freddy Drost (midden) tijdens het taxeren van de Zilverschat in 2012.
Freddy Drost (midden) tijdens het taxeren van de Zilverschat in 2012.
Foto: Streeknieuws

Freddy Drost is woensdag op 86-jarige leeftijd overleden. Drost stierf in De Berghorst. Zijn vrouw Aaltje overleed een paar dagen eerder. Ze zijn samen begraven.

Frederik Gerard Arnold Drost was een leven lang zilversmid in Staphorst. Hij maakte alles, maar hij was vooral bekend van zijn oorijzers. Drost stopte in 2010 met zijn werk. De gemeente Staphorst kocht zijn werkplaats met al het bijzondere gereedschap op. De inventaris van Drost maakt nu onderdeel uit van de collectie van Museum Staphorst.

De grootvader van Freddy Drost startte in 1900 in Staphorst, daarvoor werkte hij al in Meppel, zijn zoon ging door en kleinzoon Freddy volgde hem weer op. Freddy wilde liever bakker worden, maar omdat zijn vader en broer in 1944 door de Duitsers werden afgevoerd naar Neuengamme tijdens een beruchte razzia en nooit meer terugkeerden, moest Freddy de zaak wel overnemen. Hij was toen 17 jaar.

Drost maakte in zijn leven ongeveer 2400 oorijzers. Zijn laatste oorijzer maakt Drost in 1993 voor het Drents Museum. Hij was de laatste zilversmid die oorijzers en sieraden maakte voor de Staphorster klederdracht.

De IJsselacademie presenteerde in 2010 het boek ‘Het Geheim van de Smid.’ Het kleinood beschrijft leven en werken van Drost als zilversmid in Staphorst door de jaren heen. Drost begon al in de jaren tachtig zijn bijzondere werkwijze vast te leggen. Het was streekdrachtkenner Wielent Harms die ervoor zorgde dat die informatie geboekstaafd werd. Zo bleef er toch veel behouden.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen