Column burgemeester Theo Segers: `Zo leep als `n vos`

Foto: Burgemeester Segers

Een mooie titel om over te schrijven. Je kunt denken aan politici, gemeenteraadsleden, een wethouder, burgemeester. Vul maar in.

Nee, het is de titel van de klucht uitgevoerd door de toneelvereniging van VV Staphorst. Volgens voorzitter Benny Miggels ‘de enige voetbalclub in Nederland met een toneelvereniging’. Bijzonder, hulde! Alle zeven avonden in Spoorzicht uitverkocht. Circa 1.400 Staphorsters hebben van de voorstellingen genoten. In het stuk werd ook het gemeentebestuur op de hak genomen.

Waarom geld besteden aan een nieuwe raadszaal en niet aan de uitbreiding van het podium van de zaal in Spoorzicht? Over een ‘lepe vos’ gesproken. Ook de dorpsjournalist – hoewel niet aanwezig – moest het ontgelden. Waarom blijft hij schrijven over hoofdpijndossiers en niet over ‘zo leep als een vos’? Met deze mooie uitvoering, kun je een krant ook prima vullen volgens mij.

Het hoofdthema van de klucht, de moraal van het verhaal, houdt me bezig. Een beetje liegen, anders gezegd de waarheid niet spreken, mag dat nu wel of niet? Waarheid en leugen. Wat heeft de voorkeur? Ik houd het bij: gaan voor de waarheid.

P. S. Een troost (eigenlijk twee). Gelukkig niets gebroken, de burgemeester kwam met de schrik vrij, de baard was echt en de taart overleefde de val wonderwel. (wie het vatte, vatte het…)

Lees ook:

Dossier: