Ed Heesbeen schrijft de Bende van Nijvel van zich af

Foto: Eelco Kuiken

De nooit opgeloste moordpartijen van de Bende van Nijvel in het België van begin jaren tachtig zetten oud-journalist Ed Heesbeen (68) uit Staphorst aan tot het schrijven van een journalistieke thriller: ‘De affaire Lantzburg’.

In een Duits stadje vindt medio jaren negentig een aanslag plaats. Veertien doden vallen er als een doodseskader, gewapend met automatische geweren, lukraak het vuur opent op een drukke parkeerplaats van een supermarkt. Het is verzonnen door Ed Heesbeen. Fantasie met een gruwelijke werkelijkheid als fundament.

De moordpartijen van wat later de Bende van Nijvel is gaan heten vormen samen met de daden van Marc Dutroux hét trauma van België. De bende bestond uit een groep mysterieuze lieden die in 1982, 1983 en 1985 bij de zuiderburen een reeks moorden, inbraken, diefstallen en overvallen pleegde. Daarbij vielen 28 doden en veertig gewonden. Tot op de dag van vandaag zijn de moordpartijen een raadsel. Sinds een paar weken lijkt de zaak in België te gaan schuiven. De broer van een vermeende dader heeft gezegd dat die broer op zijn sterfbed zei dat hij een van de daders was.

Ed Heesbeen werkte dertig jaar als journalist voor allerlei kranten en bladen. Ook was hij vier jaar correspondent in België. Weliswaar een paar jaar na de moorden van de Bende van Nijvel, maar het beheerste zijn werk niettemin.

Nu presenteert de ‘import-Staphorster’ zijn eerste spannende boek ‘De affaire Lantzburg’, een fictief verhaal over een grote aanslag in een Duits stadje, medio jaren negentig. Veertien doden en twintig gewonden vallen er. Net als in België is ook hier de toedracht een raadsel. “Een paar jaar geleden ging ik met pensioen. De Bende van Nijvel zit al jaren in mijn kop. Misschien moest het er wel uit.”

Heesbeen beschrijft in ‘De affaire Lantzburg’ een bloedbad, waarbij de daders niemand ontzien. Niemand eist de slachting op. Onderzoeken lopen dood. Het is allemaal verzonnen door het journalistieke schrijversbrein van Ed Heesbeen, maar met de Bende van Nijvel als onmiskenbaar fundament.

De oud-correspondent bedacht een verhaal, waarin vier journalisten de toedracht onderzoeken van deze aanslag. Aanvankelijk willen ze individueel scoren, maar omdat de daders spoorloos verdwijnen na hun gruweldaad, besluiten ze samen te werken. Ze halen alles uit de kast, maar alle sporen lopen telkens dood. Het is het spannende relaas van een journalistieke zoektocht, maar ook van de zware misdaad die over lijken gaat, wapen-, drugshandel en illegale geldstromen. De verhaallijnen komen bij elkaar en ze waaieren weer uit. Ze cirkelen om die bizarre slachting heen, die zoveel lijkt op de echte drama’s in België.

Heesbeen put uit eigen ervaring. Hij beschrijft de relatie tussen pers en justitie, maar ook tussen journalisten onderling als ze proberen de waarheid boven water te krijgen. Feiten zijn verzonnen, het decor is echt.

Het boek ligt vanaf nu in de boekhandels. Ed Heesbeen houdt zaterdagmiddag 28 oktober van 14.00 tot 17.00 uur een meet and greet bij Read shop Frans Nooren in Staphorst. Hij signeert zijn boek en gaat in gesprek met bezoekers.

Lees ook: