`Bende in Rouveen had voorkomen kunnen worden`

Rouvener Roelof Horstede gooit de laatste troep aan de kant
Rouvener Roelof Horstede gooit de laatste troep aan de kant
Foto: Harm Brand

Het kruispunt Rozenlaan-Esdoornlaan in het hartje van de dorpskern van Rouveen was nieuwjaarsmorgen zwartgeblakerd en aangekoekt.

Tijdens de jaarwisseling was er een groot vuur gestookt door een groep van zo’n 125 tot 150 personen. Daarbij is niet alleen een lichtmast gesneuveld, ook zestien anti-parkeerpaaltjes van gerecycled kunststof, vier uit elke bocht, moesten er aan geloven. Het was een bende.

Pas tegen vier uur kreeg de brandweer een melding om het vuur te blussen. De bende is op maandag 2 januari in de loop van de dag opgeruimd. Grotendeels door een buurman die de troep niet meer kon aanzien. Hij kreeg onverwachte hulp van een veegauto die juist zijn periodieke ronde deed.

Wel had de gemeente opdracht gegeven om de gaten met zand te vullen waar de anti-parkeerpaaltjes gestaan hadden. In het dorp Staphorst was zondagmorgen op enkele sporen na alles weer netjes. Daar waren zo’n 750 mensen op en rond de rotonde aanwezig geweest, samen met dit jaar zo’n 40 veertig stewards en enkele politieagenten.

Roelof Horstede, de genoemde buurman, woont op één van de vier hoeken van het kruispunt. Hij was zelf deze jaarwisseling niet in Rouveen, maar was samen met zijn vrouw bij vrienden in Balkbrug. Hij zag de bui al hangen. Het was voor 2012 ook altijd raak op dat kruispunt voordat er iets geregeld was.

Enkele andere buurtbewoners roken al onraad toen eerder op de avond een tiental jongelieden in rap tempo een lading pallets dropten. Hun voorgevoel werd werkelijkheid. In het park rond de begraafplaats aan de Meidoornlaan even verderop zag het ’s nachts zwart van de rook van verstookte autobanden.

Voorgaande jaren was er even verderop een tent opgezet aan de Esdoornlaan op het terrein waar vroeger basisschool De Levensboom stond. Daar werd dan de Neejoarsborrel georganiseerd. Vandaaruit hielden de zogeheten ‘Uutkiekers’ een oogje in het zeil. Dat ging goed, weinig schade.

In zowel Staphorst als IJhorst was door de gemeente een container neergezet als plek om een vuur in te stoken. In Rouveen echter niet. ‘Rouveen wilde geen brandcontainer’, aldus de gemeente in een reactie. ‘Vandaar dat de gemeente daar geen container geplaatst heeft’. Er was daar ook geen verantwoordelijke organisatie.

Vorig jaar is er veel overleg geweest. Het beleid van de gemeente Staphorst, waar Rouveen onder valt, bepaalt namelijk dat er in de hele gemeente maar één eindejaarsfeest subsidie krijgt. De vorige jaarwisseling van 2015-2016 heeft de burgemeester tegen het genoemde beleid in toch een bedrag toegezegd.

De burgemeester is verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid. Wel was er bij de Rouveense organisaties onvrede dat het beloofde bedrag van naar verluid 3200 euro maar liefst tien maanden op zich liet wachten. Deze kwam ook pas binnen nadat ook meteen bekend was dat het de laatste keer zou zijn. Daarop hebben deze afgehaakt.

Er wordt wel een vergelijking getrokken tussen Rouveen en IJhorst. Daar betaald men het feestje, net als eerder in Rouveen als inwoners en deelnemers helemaal zelf, zonder subsidie. IJhorst heeft echter een stuk minder inwoners dan Rouveen, bovendien wonen daar relatief minder jongeren. Het is een kleinere schaal.

Het is daar in Rouveen ongeveer net zo’n kruispunt als in de wijk Staphorst-Noord die van de Oranjestraat en de Prins Bernhardstraat. Een kruispunt van twee lange centrale wegen in een oude nieuwbouwwijk. Met op beide plekken een speelplaatsje in een van de vier hoeken. Maar Staphorst is groter en heeft de rotonde.

Ongetwijfeld zal er dit jaar weer druk overlegd gaan worden. Hopelijk voor alle inwoners wordt er iets geregeld. Anders valt te vrezen dat de volgende jaarwisseling nog erger wordt, evenals het eerder in Staphorst was. Diverse betrokkenen waren er duidelijk over, ‘deze bende had voorkomen kunnen worden als er iets geregeld was’.

Lees ook:

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen