Posthoorns richtten in 1957 toneelvereniging De Rieverst op

Foto: Eelco Kuiken

Het was in 1957 dat een toneelvereniging uit de buurt optrad in café De Weert in IJhorst. Jan Posthoorn (nu 84), zijn vrouw Jenny (87) en zijn zus Jennie de Weert (90) zaten in de zaal, toen nog piepjong. Het trio keek elkaar veelbetekenend aan. Dat kunnen wij beter. Niet veel later was toneelvereniging De Rieverst een feit.

De drie ereleden acteren niet meer. De jaartjes gaan tellen. Alle teksten onthouden is soms lastig en het lijf sputtert wat tegen. “Ik ben trots op onze vereniging en dat ze nog steeds bestaat”, zegt Jan Posthoorn.

Dit jaar bestaat de vereniging met 22 leden zestig jaar. De oprichters zijn er nog steeds en ze zijn maar wat trots op de toneelclub in hun kleine dorp. De derde zaterdagavond van maart is het sindsdien stil in IJhorst. Dan treedt De Rieverst op. Zaterdag 18 maart is er een reünie in Het Vosje. Mogelijk zijn er dit jaar zelfs twee uitvoeringen. Dat is al jaren niet meer gebeurd.

Het begin van die roemruchte toneelhistorie van IJhorst was de opening van Café De Weert in het dorp. Jennie en Peter (overleden 1995) de Weert openden de zaak in 1954. In de zaak was ook een klein toneel. Verenigingen uit de buurt traden op, maar in IJhorst was niks. Jan Posthoorn, zijn zus en zijn vrouw trokken de stoute schoenen aan. “Wij vonden dat dit dorp een toneelvereniging kon gebruiken”, zegt Jan. In zijn geboorteplaats Hasselt stond hij in zijn jonge jaren ook op de bühne. De naam ‘De Rieverst’ was al snel geboren. Zo heet IJhorst in het ‘plat’.

Jan, Jenny en Jennie zochten wat toneelspelers bij elkaar en het duurde maar even of ze stonden vol verve op de planken. Het eerste stuk was ‘Wij zoeken, zoeken’, een blijspel. “Behalve dat het leuk was om te spelen, waren ook de repetities erg gezellig”, zegt Jenny Posthoorn. “Toneelspelen werkt ontspannend. Je mag voor even iemand anders zijn en dus ook dingen doen en zeggen die je normaal niet zegt.”

Toneelvereniging De Rieverst bracht in die beginjaren twee keer per jaar een uitvoering en niet zelden trokken de IJhorsters de regio in om “uit spelen te gaan”. Ze stonden op de bühne in Meppel, Assen en Hoogeveen. Hoewel ze amateurs waren, konden die Rieversters mirakels toneelspelen. Jan was jarenlang voorzitter en oud-veearts Oebele Dijkstra, thans ook hoogbejaard, maar nog altijd onder ons, was dertig jaar lang de regisseur.

Omdat het dit jaar zestig jaar geleden is dat toneelvereniging De Rieverst werd opgericht, vindt er op zaterdagavond 18 maart een receptie plaats in Het Vosje. Deze is bedoeld voor alle oud-leden. Die avond is er vanzelfsprekend ook een optreden. Blijspel Het Veenspook staat op de planning, een stuk dat De Rieverst ook in 1983 opvoerde.

Bezoekers aan de receptie kunnen voorafgaand aan het de voorstelling voor 12,50 euro dineren bij Het Vosje. Als er veel aanmeldingen binnenkomen, dan is er op de vrijdagavond 17 maart ook een uitvoering. Dat hangt af van het aantal aanmeldingen voor de receptie.

Graag aanmelden voor 10 februari bij Margreet Bakker, [email protected]

Lees ook: