Staphorst wederom duurzaamste gemeente van Nederland

Burgemeester Alssema geeft les over duurzaamheid (oktober 2015)
Foto: Gemeente Staphorst

De gemeente Staphorst hoort weer bij de duurzaamste gemeenten van Nederland. Dit jaar staat de gemeente op een eerste plek. Dat blijkt uit de Gemeentelijke Duurzaamheidsindex (GDI-2017).

De gemeente deelt een eerste plek met nog tien andere gemeenten. Dat is nog niet eerder voorgekomen. Het onderzoeksbureau zegt daarover: `De onderlinge verschillen zijn te klein om een zinvol onderscheid te kunnen maken. Daarom delen alle 10 gemeenten de eervolle eerste plaats.` In 2015 stond de gemeente ook al op de eerste plek.

De organisatie presenteert de resultaten voor de vijfde keer en geeft deze keer aan: `Het gaat niet om de cijfertjes, maar toch willen we allemaal wel heel graag weten wie nu de beste meisjes of jongetjes van de klas zijn`. De tien gemeenten die nu bovenaan de ranglijst staan zijn – in alfabetische volgorde:

De index gaat over duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Daarbij worden drie thema’s gehanteerd: Mens en maatschappij; Milieu, natuur en grondstoffen; Economie. De gemeente scoort goed op de duurzaamheidsladder als het gaat om zaken als energiegebruik, veiligheid, afvalscheiding, sociale zekerheid, onderwijs en jeugdwerkloosheid.

De GDI geeft aan hoe hoog alle 388 gemeenten scoren op de 24 treden van de duurzaamheidsladder. Bij elkaar opgeteld bepalen de 24 te scoren punten hoe duurzaam een gemeente is. De Gemeentelijke Duurzaamheidsindex (GDI), is ontwikkeld door de Stichting Duurzame Samenleving.

Lees ook: