Testen klank, afwerking en afvoer van luidklok `Maria`

Na 601 jaar, precies de leeftijd die Noach had toen hij een nieuwe start op de aardbodem maakte, heeft Staphorst weer een gelijkluidende klok. Gegoten op dezelfde plek als toen.

De voorbereidingen hiervoor startten al een jaar eerder, dat getuigt ook de naam van de stichting. Zaterdagmiddag, na de ontmanteling en het schoonschrapen van de klok was het tegen 17.00 uur tijd voor een officieel moment. Het verhaal van de plaatselijk bekende journalist Eelco Kuiken over de gebarsten Van Wou klok die stond te ‘verpieteren’, raakte de harten van de initatiefnemers.

Roelof Talen, bestuurslid van Stichting Historieherstel 2017: “Geweldig, na al de spanning van gisteravond, we hebben een klok!”. Hij nodigde na zijn korte toespraakje de huidige burgemeester van Staphorst uit om drie tikken tegen de klok te geven. Waarom drie? “Drie is een magisch getal, zowel burgerlijk, als ja… wat in het Grote Boek staat”.

De burgemeester legde eerst uit waarom hij zijn ambtsketen om liet hangen. Het is een officiële opening en uit respect voor de klokkengieters.  Het was op deze 13e oktober Anno Domini 2018 zonnig en zomers warm, daarom geen stropdas. Ondertussen deed bestuurslid Den Ouden de jas van zijn kostuum aan. Met een dikke houten balk gaf Segers op aanwijzen van Laudy drie stoten tegen de onderrand.

Simon Laudy, de klokkengieter gaf aan burgemeester Theo Segers uitleg over de voortgebrachte tonen van deze echt Middeleeuwse klok. De hoofdtoonhoogte was Fis (na volledige afkoeling waarschijnlijk een G). De dikte van de wand bepaalt in belangrijke mate de toonhoogte, ook de grootte van de klok speelt hierin uiteraard een rol.

Aansluitend ging Roelof Talen met een fles citroenbrandewijn rond. Eerst goot hij voor de gieters een glaasje in, daarna schonk hij voor de stichtingsbestuurders en andere belangstellenden, tot de fles helemaal leeg was. Het alcoholpercentage ligt rond de 20 procent, maar de smaak is zoet en zacht. De gieters die nog moesten rijden namen er niet van. Ze kregen hiervoor alle begrip: “Ken je verantwoording”.

Bestuurslid Den Ouden herhaalde de aangeheven Duitse spreuk van Friedrich Ziegler nu in het Nederlands: “Het gietwerk zal de meester loven (dat bent Laudy, met uw medewerkers, het gietwerk looft de meester), maar de zegen komt van Boven (dat hebt u ook ervaren, want het werk is gelukt). Uit kleine (blijk van, red.) waardering bood hij daarop aan de werklieden ieder een vers aangevoerd Staphorster krentenbrood aan.

Op de klok staat in het Latijn: Toen Staphorst is ontstaan, ben ik Maria genoemd, Bernardus Brant bestuurder der kerk, hij leefde voor God in het jaar des Heeren 1417. Boven aan de klok staat dat deze klok in opdracht gegoten is van de Stichting Historieherstel 2017 en in het Latijn: ‘Laudy me facit MMXVIII’, Laudy maakte me in 2018. Was dit niet vermeld, dan zou het op de lange termijn geschiedvervalsing zijn.

Bestuurslid Fré Spijk vertelde ’s nachts na de gieting dat 1417 een historisch jaar in de kerkelijke geschiedenis was. Tijdens het Westers Schisma (1378 tot 1417) werd Europa verscheurd door een voortdurend conflict tussen pausen en tegenpausen. Keizer Sigismund loste dit conflict op, maar bracht eerder ook kerkhervormer Johannes Hus ondanks een vrijgeleide op de brandstapel. Lees meer...

Hoewel ingeluid, was de klok nog niet helemaal klaar. Onderaan de klok zat nog een scherpe rafelige rand. Deze werd zorgvuldig weggekrabt en -geslepen. Een klus waaraan ook nog doorgewerkt werd na de officiële plechtigheden. De klok is naar de gemeentewerf gebracht, in afwachting van de gereedkoming van de klokkenstoel. De benodigde financiële middelen daarvoor zijn overigens nog niet binnen.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen