Opbouwen en opstoken veldoven voor gieten luidklok

Even na één uur legt Simon Laudy de eerste vuurvaste stenen onder een afdak op een ijzeren geraamte.  Recht daarboven zit een groot rond gat in het puntdakje voor de schoorsteen. Dan zijn er al de nodige voorbereidingen aan vooraf gegaan.

Met ongeveer een uur vertraging door een klein transportprobleem (de lading was net iets te groot), is het team van Laudy aan de slag gegaan aan de Olde Kerkhofsweg. Vandaag is eerst de mal voor het gieten van de klok in een reeds gegraven gat geplaatst. Een stuk in de grond waardoor van minder grote hoogte gegoten hoeft te worden. RTV Oost was hierbij en sprak met enkele betrokkenen.

De oven wordt ter plaatse gebouwd, met onderin meerdere gaten voor de toevoer van lucht met daarin de onmisbare zuurstof voor het vuur. Aan twee kanten is via een lang rechthoekig kanaal een handbedienbare ventilator geplaatst om het vuur tussentijds actief aan te kunnen blazen. Door de trek gaat de slinger soms ook spontaan rond.

Een van de medewerkers was verantwoordelijk voor de tekst en de decoratie van de klok. Dit is allemaal in de buitenmal vastgelegd, via een antilichaam in spiegelbeeld. Hiermee is de vorm en grootte van de nieuwe ‘Maria’ minutieus vastgelegd. Het gevaarte gaat ongeveer 640 kilogram wegen en krijgt een diameter van 98 centimeter.

Dit brons heeft een soortelijk gewicht van 8,6 kilogram per liter (ter vergelijk: water weegt 1 kilogram per liter). Het is een legering van 80% koper en 20% tin. In totaal wordt 700 kg van deze ‘spijs’klaargemaakt. Het brons in de vorm van dubbele broodjes wordt op een stapel klaargelegd. Voordat ze het smeltvat ingaan worden deze twee gesplitst door de te laten vallen.

Roelof Talen, bestuurslid van stichting Historieherstel 2017 heeft de eer om de oven aan te steken. Aan de andere kant doet een medewerker overigens hetzelfde. Ze zitten er enkele minuten lang op de knieén bij. Zodra uit de schoorsteen een gestage wolk witte rook komt, is het aan de gang. Later wordt de rook via donkergrijs kleurloos. Later zal er een vlam bovenuitkomen.

Het mengmetaal smelt bij 940 graden,  vloeibaar als kwik en daarmee klaar om te gieten is het bij ongeveer 1100 graden. Het gieten zal naar verwachting na 10.00 uur vanavond plaatsvinden, afhankelijk van de omstandigheden kan het ook gemakkelijk een uur extra duren. Er wordt gekeken naar de roodgloeiende kleur om dit in te schatten. Er komt geen thermometer aan te pas.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen