Heteluchtballonnenfestijn in Staphorst daverend succes

Vanavond stegen ruim 30 heteluchtballonnen op vanaf het terrein van de IJsvereniging. Het halve dorp liep uit om het spektakel te aanschouwen. Het gebeuren werd voor de eerste keer georganiseerd door Stichting Activiteiten Staphorst (SAS). De OSR deed ook een duit in het zakje.

Fietsen konden geparkeerd worden in het weiland achter Boessenkool Computers. Daarachter was een Country Fair van  van 16.30 tot 22.30 uur, een kinderspeeltuin met opblaasspeeltoestellen en een heuse bierweide. Aan de westkant van Jan Arendsland stonden de auto’s drie lange rijen dik geparkeerd. Ook aan de oostkant van de ijsbaan was parkeerruimte.

De auto’s met aanhangers werden in volgorde het terrein opgeroepen. Deze stonden geparkeerd op het terrein van de manege aan het Jan Arendsland. Mensen die zouden meevaren moesten zich buiten bij het clubgebouw melden. Stichting Onze Ballon kwam als tweede het terrein op.

Deze stichting biedt zieke kinderen een gratis, onvergetelijke ballonvaart aan. Middels een ballonvaart kunnen kinderen even hun ziekte vergeten en een spannend avontuur beleven: “Even geen pijn, artsen of medicijnen. Maar een feestje in de lucht!”. Hiervoor zijn uit de aanmeldingen vier kinderen gekozen die elk met één volwassen begeleider mee mogen varen in een luchtballon.

De luchtballon gesponsord door Meesters Tweewielers raakte bij het opstijgen een lantaarnpaal. Hieronder een video van het incident gemaakt door Liander Veijer:

De grootste luchtballon van Europa was ook aanwezig. Deze bestaat uit meer dan 30 compartimenten die allemaal ter plekke aan elkaar gezet moeten worden met klittenband. Deze werd wel met lucht gevuld, maar steeg uiteindelijk niet op. De wind was te wisselend om het gevaarte veilig op te laten stijgen.

Presentator was Jan Odink uit Hardenberg het vertelde van alles over de ballonnen en hun piloten. Ook over de geschiedenis en interessante weetjes tussendoor. De opening werd verzorgd door wethouder Bert Krale en oud-burgemeester Alssema in zijn hoedanigheid als kersverse voorzitter van de Ondernemersvereniging Staphorst-Rouveen (OSR).

Tien mensen kregen van de OSR een gratis ballonvaart. Hiervoor werden namen getrokken uit een bus gevuld met stempelkaarten. De stempels waren de achterliggende weken te verzamelen bij de lokale middenstanders. Er vloog minimaal éém drone in de lucht om beelden van bovenaf te maken.

Lees ook: