Families Jansen en Veijer gaan eindelijk de lucht in

Eindelijk ging de ballonvaart wél door nadat er voor de tiende keer een datum was bepaald. Elke keer was het weer niet goed, te veel wind of regen. Niet dat het elke keer zover kwam als bij de eerste poging bijna een jaar geleden (op 11 juni 2015). Toen waren de ballonnen al uitgelegd en met lucht gevuld in een weiland aan de Baldersmaatweg.

Even spande het er nog om, of er ook gisteravond niet teveel wind was. Na acht uur zou de wind iets gaan liggen. Vanachter de boerderij net voor de bocht in de Reggersweg kwam een stevig briesje. De hoge populieren aan de Hooistukkenweg ruisten…

Van der Sluis van de Klaas Kloosterweg-Oost had zijn pas gemaaide land beschikbaar gesteld voor het opstijgen. Een paar kavels verder naar de Streek was de wind meteen al minder voelbaar, en de windkracht nam tegen half negen inderdaad ook af.

De ‘toptouwtrekkers’ hadden beduidend minder moeite de ballon op zijn plaats te houden. Na het verhitten klommen er steeds meer passagiers in de mand. Tien over negen hingen ze in de lucht, op weg richting Rouveen, Hasselt, Mastenbroek.

De rood-grijze ballon met capaciteit voor 10 personen is via Genemuiden geland in de Mastenbroekerpolder dichtbij IJsselmuiden. De gele ballon met plek voor 12 mensen in Wilsum tussen ’s-Heerenbroek en Kampen (zie kaart onderaan).

Vanaf de Bisschopswetering volgden we de gele ballon. Het land waarop geland wordt is niet vooraf te regelen. Een land eerder was pas bemest, dat was te zien en te ruiken. Geuren kunnen we helaas met de beschikbare middelen nog niet weergeven.

Na de landing kregen de deelnemers een certificaat en werden ze gedoopt tot luchtgraaf, -gravin, baron of barones, en een dronk op de goede afloop. Er gingen 19 reizigers mee, van de families Jansen en Veijer en verwanten, maar ook bekenden.

Lees ook: