Luchtballonvaart van families Jansen en Veijer afgeblazen wegens wind

Aan de Baldersmaatweg waren hedenavond twee families en verdere verwanten en belangstellenden verzameld. Om kwart over zeven zouden 19 of 20 personen meegaan met twee heteluchtballonnen. Een verslag van een mislukte poging. Fotoserie bovenaan.

Tegen kwart over zeven waren er al wat belangstellenden verzameld, en even later kwamen ook de ballonvaarders en passagiers. Na het uitpakken van de spullen, het vastmaken van de manden, en het uitleggen van de ballonnen werden de branders getest en de ventilatoren gestart.

De bedoeling was om over het dorp Staphorst en Rouveen richting Kampen te varen. De landing zou ruim één uur later en zo’n 27 kilometer verderop (hemelsbreed) vlak achter Kampen kunnen plaatsvinden. Dat moet minstens een kwartier voor zonsondergang.

Wegens een opstekende wind net na de start van het vullen en verhitten van de lucht in de eerste (gele) ballon, zwiepte deze vervaarlijk heen en weer. De kopgroep aan het touw wat bovenaan de ballon vastzat moest er flink aan trekken. De poging werd gestaakt.

Daarna werd de tweede (rood-grijze) ballon verder gevuld en verhit. Die situatie werd echter nog kritieker. Na enkele stevige windvlagen raakte deze ballon enkele aan de rand geparkeerde fietsen, en erger nog, het prikkeldraad langs het pasgemaaide weiland.

Na een inspectie bleken er naast enkele kleine winkelhaakjes, ook twee forse gaten van zo’n halve meter in het vierkant te zijn. De families zijn druk aan het overleggen over een nieuwe datum waarop ze wel met z’n allen het luchtruim zullen kunnen gaan kiezen.