Zeer lichte aardbeving op 10 kilometer onder Punthorst

Zicht vanaf de B. H. Spijkersweg, epicentrum rechts naast hoogspanningsmast
Zicht vanaf de B. H. Spijkersweg, epicentrum rechts naast hoogspanningsmast
Foto: Google Streetview

Gistermiddag op 3 september 2020 om 15.33 uur beefde de grond bij Punthorst met een kracht van 1.9 op de schaal van Richter. De beving vond plaats op 10 kilometer diepte. Het was volgens het KNMI daarom een zogenoemde tektonische aardbeving. Een verschuiving in een breuksysteem.

Het epicentrum lag dichtbij de B. H. Spijkersweg in Punthorst, naast een hoogspanningsmast. (zie foto en kaartje onderaan), zo blijkt uit de met elkaar vergeleken metingen van verschillende meetstations zoals bij Hoogeveen, Hardenberg en nog veel meer plaatsen die de aardbeving geregistreerd hebben.

Sinds 1986 zijn het vooral zogenoemde geïnduceerde aardbevingen die in Groningen, Drenthe en Friesland voorkomen. Dat zijn aardbevingen die zijn ontstaan door gaswinning in het gebied. Dat soort aardbevingen vindt plaats op minder grote diepte en altijd in of rond een gasreservoir. De gemiddelde diepte daarvan is drie kilometer.

In Nederland komen natuurlijke aardbevingen voor als gevolg van een breukensystemen. In Limburg komen door bewegingen van deze breuken jaarlijks meerdere aardbevingen voor. Een breukensysteem bestaat uit een horsten- en slenkenstructuur. Een horst is een deel van de aardkorst dat langs een breuk omhoog gekomen is. Een slenk is juist naar beneden gegaan.

Natuurlijke aardbevingen in Nederland hebben meestal een sterkte van 2 tot 4 op de schaal van Richter. Maar er zijn uitzonderingen. De zwaarst gemeten aardbeving tot nu toe is de aardbeving in Roermond op 13 april 1992. Het epicentrum daarvan lag enkele kilometers ten zuidwesten van Roermond. Die aardbeving had een kracht van 5.8 op de schaal van Richter. De totale schade werd geschat op 275 miljoen gulden.

Lees ook: NAM ruimt gasboorlocatie bij Punthorst na ruim 35 jaar op

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen