Glasvezelaanleg kernen Kop van Overijssel start in IJhorst

Foto: DELTA Fiber Netwerk

Op dinsdag 15 september 2020 zette aannemer Bam Infra Telecom de eerste schop in de grond vlakbij het eerste verdeelpunt in IJhorst. De aanleg van het glasvezelnetwerk in de dorpen Rouveen, IJhorst, Grafhorst, ’s Heerenbroek, Wilsum en Nijeveen is hiermee definitief van start.

Wethouder Mulder van gemeente Staphorst onderstreept het belang van een snelle internetverbinding voor de leefbaarheid in zijn gemeente. “Om het wonen in een kern als IJhorst aantrekkelijk te houden is een goede internetverbinding van belang. Ook voor de school en ondernemers. De actieve dorpsraad IJhorst heeft zich hier ook voor ingezet. Met hen zijn we blij dat de schop nu de grond ingaat”. Ook Eddy Veenstra (directeur RENDO) is blij met de eerste schop in de grond. ‘’Investeren in glasvezelnetwerken gaat onverminderd door, thuis werken en leren is ook in de toekomst waarschijnlijk niet meer weg te denken. Belangrijk is dan ook dat we in onze regio de vaart erin houden met de realisatie van snel internet’’.

De teller staat nu op bijna 1.000 adressen die worden aangesloten op het glasvezelnetwerk vertelt Bert Meijerink, directeur joint venture RENDO buitenaf bv: “Met de start van de aanleg vervolgen we de verdere uitbouw van het glasvezelnetwerk in de kop van Overijssel. Juist in deze tijd blijkt maar weer hoe belangrijk het voor wonen en werken is om over goede internetverbindingen te kunnen beschikken. Na afronding van de campagne begin dit jaar is het aantal abonnementen nog flink gestegen. Op dit moment loopt ook nog een vraagbundeling in Zwartewaterland en IJsselmuiden. We hopen in een volgende stap ook die kernen te kunnen voorzien van glasvezel.”

Aannemer Van Gelder Telecom is bezig met het afronden van de werkzaamheden in het buitengebied van Kop van Overijssel. Eind dit jaar kan het merendeel van de bijna 7.000 klanten daar gebruikmaken van de internetverbinding. Daarnaast is Van Gelder volop bezig met de aanleg in de kernen en bedrijventerreinen van Steenwijkerland. In totaal worden er in de kernen van Steenwijkerland 9.500 adressen aangesloten op het glasvezelnetwerk. De verwachting is dat de graafwerkzaamheden hier in het voorjaar 2021 afgerond zijn.

In IJsselmuiden, Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis kunnen inwoners komende week nog intekenen op een glasvezelabonnement. Als 35% van de inwoners, per kern, ‘ja’ zegt tegen de aanleg van een glasvezelnetwerk en vóór 21 september 2020 een abonnement afsluit bij één van de telecomaanbieders wordt ook bij hen glasvezel aangelegd.

Lees ook: Glasvezel in kernen kop Overijssel, ook Rouveen en IJhorst