NAM ruimt gasboorlocatie bij Punthorst na ruim 35 jaar op

Foto: Harm Brand

Sinds 1982 huurt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) een locatie en toegangsweg aan de mr. J.B. Kanlaan in Punthorst.

Ooit was het de bedoeling om gas te winnen vanaf deze plek. Dat is nooit gebeurd omdat al snel bleek dat gaswinning hiervandaan niet goed mogelijk was. De NAM heeft ondertussen al wel 16 miljard kubieke meter gas gewonnen uit het nabijgelegen gasveld in De Wijk.

De NAM-locatie in Punthorst is echter al die tijd wel blijven liggen; zonder echte putten, maar wel met een geasfalteerde vloer en een hek als omheining. Naast asfalt zitten er buizen in het terrein, ook zitten er enkele buizen tot 7 meter diep in de grond. Dat gaat allemaal weg.

Het is de bedoeling dat het grootste deel van de 1800 ton asfalt in de eerste dagen afgevoerd gaat worden. De bovenste laag van 9 centimeter wordt weggefreesd en afgevoerd voor hergebruik, de rest wordt er uit gebroken. Aannemer Roelofs voert de werkzaamheden uit.

Hierdoor is sprake van zwaar vrachtverkeer, dat via Nieuwleusen naar en van de op te heffen locatie rijdt. De werkzaamheden duren in totaal 6 weken, tot ongeveer eind november 2018. Voor de NAM-locaties zijn verplichte rijroutes vastgesteld. Deze onder de codenaam: PTH1 (Punthorst 1)

Deze rijroutes zijn geschikt voor vrachtverkeer tot 18,75 x 3 x 4 meter en 50 ton totaalgewicht. De rijroutes zijn vastgelegd om de veiligheid te maximaliseren en overlast voor de omgeving te reduceren door bijvoorbeeld zoveel mogelijk dorpskernen, scholen en gevaarlijke kruisingen te vermijden.

De toegangsweg blijft na rijp beraad liggen. Deze ligt op de grond van Bisschop. Hier worden soms motoren uitgetest. Het asfalt van deze weg wordt daarom vernieuwd. De gasbuis onder toegangsweg blijft zitten.

Het eigenlijke terrein ligt achter op het land van boer Klein. Nadat het asfalt is weggehaald, wordt de grond weer teruggebracht in de originele staat en de locatie daarna uiteindelijk weer teruggegeven aan deze grondeigenaar.

Lees ook: