Vreemde vrouw bij roggedorsen op tweede Staphorstdag

Bij de infostand van Stichting Staphorst op het pleintje bij meubelmakerij Kruidhof worden bezoekers geïnformeerd over de bezienswaardigheden. De zuivelexpositie, het stipwerk en de klederdrachtshow en de twee boerderijen even verderop. Daar worden oude agrarische ambachten gedemonstreerd.

De Olde Brommer commissie van de AMBC bestaande uit Dik Toersen, Henk Buiter en Henk Balder hadden een selectie van oude brommers uitgestald staan. Ook vorig jaar op de tweede Staphorstdag stonden ze er. Toen stonden de voertuigen opgesteld langs de ‘ingang’ tussen de boerderijen. Toen trokken ze wat meer bekijks en werd er meer over gevraagd dan nu dit jaar achter de boerderij Gemeenteweg 44. Aan de andere kant stond de heer De Lange uit het Zwolse Berkum met een hydraulische houtoplader. Vorig jaar was hij er met een houtkloofmachine. Het was niet de enige regionale invloed op deze 49e editie van de Staphorstdagen.

Het was een wat vreemd gezicht bij het dorsen, een vrouw met een microfoon in de hand voerde het hoogste woord. Ze riep ook iets als: “D’r mut vrömd volk bie komm’n”. Ze had een onbestemde klederdracht aan, een Staphorster vrijwilliger had de andere microfoon. Desgevraagd zei ze uit Haarle te komen. Haarle is een dorp in Salland op de rand van Twente. Het hoort bij de gemeente Hellendoorn. Ze was gekleed als ging ze naar de Sallandse Bottermarkt. Deze wordt in juli en augustus elke woensdagochtend van 9:00 tot 13:00 uur in het oude centrum van Raalte gehouden. Die markt is evenals het Staphorster Stipwerk Immaterieel Erfgoed van Nederland.

Ondertussen ging het wegen op de varkenswaag uit 1788 gewoon door, binnen werden pannekoeken verkocht en verorberd. Twee bokkenwagentjes reden geladen met kinderen rond over het terrein. De vrijwilligers werden door twee andere vrijwilligsters in Staphorster klederdracht voorzien van koffie.

Lees ook: Bokkenwagentjes bij boerderij en paardentram op streek (video)

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen