Expositie Zuivelhistorie Staphorst ontsloten door Ben Wevers

Bij erg warm was er vroeger veel kans dat de melk zuur zou worden als deze niet voldoende gekoeld werd. Juist ook de weersomstandigheden op vrijdagavond 26 juli 2019. In het Koetshuus draait het deze zomer om de plaatselijke zuivelhistorie.

Een select gezelschap van genodigden en betrokkenen werd welkom geheten door voorzitter Henk Koobs. Onder wie dorpsschilder Jan Schra en kaasmeester Gerrit Bolks. Aan Ben Wevers als oud-directeur van de Coöperatieve Zuivelfabriek Rouveen de eer om de expositie over de plaatselijke melkverwerkingsindustrie te openen.

Wevers weet als geen ander mee te praten van het laatste tijdvak. Hij was tot zijn afscheid in 2016 maar liefst 34 jaar lang coöperatiedirecteur in Rouveen. Er zijn 16 zuivelfabriekjes uit het verleden beschreven. Daarvan waren er enkele particulier, maar de meeste coöperatief. Werkt tot op de dag van vandaag, glimlacht Wevers. Diverse anekdotes passeerden de revue:

Sommige boeren deden soms minder melk in wat meer bussen. Een bedreiging voor de rug van de melkophalers die meer gewicht verwachtten. Deze goten om hen dit af te leren de melk wel eens ter plekke over om deze verder te af te vullen. De overgebleven lege bussen werden achtergelaten op de afhaalplek, maar wel op de kop neergezet.

Was de melk zuur, dan waarschuwden wapperende papieren tussen de deksels van de niet geledigde bussen voor de waardeloze inhoud. Enkelen presteerden het om ‘zoere melk’ brutaalweg nogmaals aan te bieden in de hoop dat deze tussen de controle door zou glippen. Dit werd voorkomen door Norit-tabletjes of wat stremsel toe te voegen.

Punthorster Roelof Kuiper kwam als ‘oude boer’ met een roodgeverfde houten kruiwagen met daarop twee melkbussen over de Boslaan aangekruid om de ‘vergeten’ sleutel brengen. Hij was op zoek naar de directeur van de fabriek. Wevers kon daarmee de deur ontgrendelen om daarmee de tentoonstelling officieel te openen.

De beneden zaal is ingericht met aan de wand allemaal foto’s en teksten, ook allerlei voorwerpen gebruikt voor het transport en de verwerking van de melk. Op de middentafel zijn alle zuivelfabriekjes van vroeger gepresenteerd met foto’s en een luchtfoto van de vroegere locatie. De Eendracht 1, De Eendracht 2, Tubantia., enzovoort.

De expositie met meer dan een eeuw zuivelhistorie is te zien tijdens de openingstijden van Koetshuus en natuurlijk de komende weken tijdens de drie Staphorstdagen. In de bovenzaal draait dan een film en/of diashow. Vorig jaar was er in het Koetshuus een expositie over de brandweer vroeger. Deze werd geopend door burgemeester Segers.

Lees ook: Rookontwikkeling bij opening brandweerexpositie `Oud Rood` (video)