AMBC Staphorst mag een testdag houden van de rechter

Foto: Eelco Kuiken

De voorzieningenrechter in Zwolle heeft de Auto, Motor en Bromfiets Club Staphorst (AMBC) toegestaan om zaterdag 7 november een testdag te houden.

Omwonenden van motorcrossbaan ’t Wiede Gat in Staphorst stapten vrijdag naar de bestuursrechter in Zwolle om te proberen de testdag tegen te houden. Tijdens deze dag worden er geluidsproeven gedaan.

Het crossen kwam in het geding nadat de gemeente had bepaald dat de vereniging zich diende te houden aan de regels die, met betrekking tot het geluid, in 2002 waren vastgelegd. Daardoor konden de motorcrossers nauwelijks nog hun sport uitoefenen op de baan.

Om te kijken wat er binnen de huidige geluidsvoorschriften, en in afwachting van een eventuele vergunning voor een aangepast terrein, nog wel kan plaatsvinden, wilde AMBC een testdag houden en kreeg daarvoor toestemming van de gemeente. Zo kon er alleen op zaterdag 7 november worden gereden zonder dat er dwangsommen zouden worden opgelegd.

Omwonenden stapten echter naar de rechter. Zij lieten in de rechtbank weten dat ze de crossbaan weg willen hebben. Ze zijn bovendien bang dat de testdag een begin is om de baan weer open te stellen. De omwonenden zeggen dat ze al heel lang last hebben van het geluid dat wordt geproduceerd.

De rechter besloot echter om de testdag door te laten gaan om er achter te komen wat er onder de huidige voorschriften mogelijk is.

Lees ook:

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen