Motorclub AMBC maakt zich op voor EK finale grasbaanrace

Foto: AMBC Staphorst

De laatste week van voorbereiding is aangebroken voor alle vrijwilligers van de Staphorster motorclub AMBC. Zaterdag 18 juli moet alles klaarstaan om de vele grasbaanfans en de beste rijders van Europa te ontvangen.

Afgelopen zaterdag is een begin gemaakt door de houten schuttingdelen die de omheining van de grasbaanpiste vormen te plaatsen. Er worden dranghekken geplaatst en het rennerskwartier wordt opgebouwd. De komende dagen zal de grasbaancommissie van de club samen met tientallen helpers het parcours en alles daaromheen klaarmaken zodat men de vele fans uit heel Europa kan ontvangen.

Een schatting van het aantal toeschouwers is lastig te maken maar ruim 2000 enthousiastelingen worden wel verwacht. Een grote groep zal daarbij uit Duitsland komen, dit is immers het thuisland van maar liefst zes van de 18 finalisten. Ook uit Groot Brittannië mag een toeloop van grasbaan liefhebbers tegemoet gezien worden vanwege de vier rijders uit dit land die zich geplaatst hebben. Verder is Frankrijk met drie rijders goed vertegenwoordigd. Maar natuurlijk mogen de Nederlandse rijders Henri van der Steen en huidige kampioen en titelverdediger Jannick de Jong op de meeste toejuichingen rekenen van het Nederlandse publiek.

Afzegging Nederlandse favoriet
Groot was de verbazing binnen de AMBC toen afgelopen week de afzegging van de Nederlandse topfavoriet Theo Pijper binnen kwam. Pijper die de 1e halve finale in Groot Brittannië won geeft er de voorkeur aan toch een competitiewedstrijd in ditzelfde land te rijden. Alhoewel hij als beroepsrijder hier natuurlijk zijn brood moet verdienen was de verwachting toch dat hij een Europese finale in eigen land de voorkeur zou geven. Helaas is dit dus niet zo.

Wat wel leuk voor met name het Staphorster publiek is, is het feit dat de publiekslieveling Mark Stiekema als vervanger is aangewezen. Weliswaar als reserve maar de kans bestaat dus dat hij toch nog in actie mag komen. De uit Stadskanaal afkomstige rijder staat zeer goed aangeschreven bij het publiek in Staphorst vanwege zijn spectaculaire manier van rijden. Toen hij enkele jaren geleden bij een wedstrijd in Staphorst eens zeer hard onderuit ging en de wedstrijd met een blessure moest staken wilde hij persé het jaar erop terugkomen. Het eerste wat hij deed was, onder gejuich van het publiek, de exacte plek van zijn ongeval van het voorgaande jaar opzoeken en zijn hieraan overgehouden litteken laten zien. Deze actie zorgde er mede voor dat het publiek hem enorm ging waarderen.

Er is nog wel een kleine ‘maar’ aan zijn deelname. Stiekema zit namelijk momenteel door een breuk in een schippersbotje nog steeds met een hand in het gips, dit als gevolg van een valpartij eerder dit jaar bij een wedstrijd in Ludinghausen (D) In overleg met zijn artsen gaat men eerder dan gepland het gips verwijderen en kijken of hij kan rijden in Staphorst. Dit zijn dus geen kleine jongens die grasbaanrijders. Geen gezeur over verwondingen of ander leed, als er gereden kan worden dan doet men dat!

Een favoriet aanwijzen voor de nieuwe EK titel lijkt lastig. De kenners geven dit hele seizoen al aan dat er enorm hard gestreden wordt op de internationale circuits. Er zijn favorieten zoals misschien Jannick de Jong of de Duitser Enrico Janoschka maar voor hetzelfde geld gaat een outsider er met de titel vandoor. Stephan Katt is bijvoorbeeld in goede vorm en de Engelsman Andrew Appleton heeft in het verleden bewezen altijd goed in Staphorst te rijden. Ook de jonge Duitser Tom Lamek was een grote verrassing bij de halve eindstrijd in Bielefeld maar kan hij deze zelfde topvorm meenemen naar Staphorst? We zullen een weekje geduld moeten hebben om het zeker te weten.

Startlijst EK finale grasbaan specials solo
1. Tom Lamek – Duitsland
2. Jannick de Jong – Nederland
3. Jorg Tebbe – Duitsland
4. James Shanes – Groot Brittannië
5. Mitch Godden – Groot Brittannië
6. Bernd Diener – Duitsland
7. Stephan Katt – Duitsland
8. Enrico Janoschka – Duitsland
9. Christian Hulshorst – Duitsland
10. Paul Cooper – Groot Brittannië
11. Josef Franc – Tsjechië
12. Theo di Palma – Frankrijk
13. Andrew Appleton – Groot Brittannië
14. Richard Wolf – Tsjechië
15. Gabriel Dubernard – Frankrijk
16. Jerome Lespinasse – Frankrijk
17. Alessandro Milanese – Italië
18. Henry van der Steen – Nederland
Reserves:
19. Mark Stiekema – Nederland
20. Sebastian Tresarrieu – Frankrijk

Bijprogramma
Alhoewel de strijd om de Europese titel natuurlijk de hoofdmoot is aanstaande zaterdag kan het publiek ook zeker genieten van een prachtig bijprogramma. Met de cross- klassen ST1 en ST2 staan er gegarandeerd spannende heats op stapel. Van oudsher is het deelnemersveld in deze ST klassen gevuld met de rijders uit de Noordelijke provincies. Als we naar de regionale coureurs kijken in dit veld zien we eigenlijk alleen Gert Jan Valk uit Daarle die in de ST2 goed meerijdt terwijl Erwin Mulder uit Koekange in de ST1 als goede sub-topper gezien kan worden. Mulder staat geklasseerd als 6e in de tussenstand van het Nederlands kampioenschap en Daarlenaar Valk zien we zelfs op een tweede plaats in de tussenstand terug.

Iemand die veel plaatselijke toejuichingen te wachten staat is Rouvener Gert Poolman. Vader Jan is actief commissielid bij de AMBC en zoon Gert doet het uitstekend in de Follow- up klasse die bestaat uit jeugdige rijders die zich opmaken voor een stap in de ST klassen of naar een andere grasbaan categorie. Gert staat namelijk 1e in de tussenstand voor het kampioenschap met slechts 1 enkel puntje voorsprong op Jeffrey Oppersma uit Jubbega. Ook Lorenzo Punter uit Wolvega en Aron Schokker uit De Blesse zijn sterke regionale kandidaten die over een week in Staphorst beslist hun beste beentje voor zullen zetten. We zien verder bijvoorbeeld een Ron Zandbergen uit Steenwijkerwold nog als goede subtopper in dit veld net als de uit Geesteren afkomstige Jarno Scholtens.

Aanvangstijden
De aanvangstijd van het evenement is vroeger dan gewoonlijk. Al om 12.00 uur wordt er door de rijders die om de Europese titel in de special klasse voor het eerst getraind. Om 15.30 is de officiële opening van het evenement en worden de deelnemers voorgesteld aan het publiek. Stipt om 16.00 uur volgt dan de eerste officiële start en een vijftal uren later hoopt de motorclub AMBC haar eerste finale achter de rug te hebben.
Het feest is voor de toeschouwers dan nog niet ten einde want, als de officiële huldiging van de nieuwe Europese kampioen ten einde is, barst het feest los in de feesttent welke op het evenemententerrein De Tippe staat. DJ Roy in samenwerking met de Banjo drive- in show zullen het publiek nog volop vermaken na afloop van het race-spektakel op de ovale piste.

Poster EK Finale Grasbaanraces_600

EK Finale Grasbaanraces solo specials, 18 juli Staphorst: Trainingen: 12:00 uur. Wedstrijden: 16:00 uur.

Entreeprijzen:

  • Kinderen tot en met 11 jaar: Gratis
  • Jeugd van 12 tot en met 17 jaar: €10,–
  • Volwassenen vanaf 18 jaar: €18,– (inclusief programma)
  • Parkeren gratis

Lees ook:

Dossier:
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden