Gemeenteweg en Oude Rijksweg nu ook buitengebied

Foto: Harm Brand

De lokale computerboeren hebben de koppen bij elkaar gestoken voor een collegiaal overleg over het glasvezelproject ‘Glasvezel Buitenaf’, deelgebied Kop van Overijssel.

Een van de eerste conclusies was dat ‘Glasvezel Buitenaf’ voor Staphorst niet zo’n handige naam is. Veel van de aan te sluiten adressen liggen aan de streek, het landelijk bekende lange lint van maar liefst 13 kilometer lang. Nog lang niet iedereen beseft dat.

Eind september hebben alle bewoners van de adressen die het betreft een brief gehad met een uitnodiging voor een informatieavond in de buurt. In totaal zijn er zeven avonden voor dit project. In Staphorst is deze morgenavond. Hebt u een brief gehad, dan gaat het u dus ook aan.

In de Gemeente Staphorst gaat het om alle adressen behalve de nieuwbouwwijken en de industrieterreinen. In de woonwijken ligt CAI-kabel, dit geldt ook als breedband. De industrieterreinen hebben/krijgen toegang tot een eerder en ander (zakelijk) glasvezelnetwerk.

Deelgebied ‘Kop van Overijssel’ bestaat naast Staphorst, uit de buitengebieden van Steenwijkerland, Zwartewaterland, delen van Kampen en Zwolle en Meppel (Nijeveen). In het hele gebied gaat het om 6500 aansluitadressen. Tegen de 40 procent hiervan (bijna 2600) liggen binnen onze gemeentegrenzen.

Minimaal 50 procent van alle adressen moet aangesloten worden, anders gaat het feest niet door. Samen uit of samen thuis. De computerboeren hebben signalen gekregen dat er ook brieven bezorgd zijn op adressen waar nu geen enkele verbinding actief is, dat is jammer want deze tellen wel mee in het percentage.

Een glasvezel verbinding is stabiel en snel. Het oude kopernetwerk voor ouderwets bellen raakt nu hier en daar al overbelast door de vele internetverbindingen. Door de grotere afstanden is in het (echte) buitengebied de internetsnelheid dramatisch laag. Aan de streek is er veel variatie in snelheid en stabiliteit.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen