Laatbloeier Jan de Witte ontdekt zijn schilderstalent

Hij schildert nog maar drie jaar, maar laatbloeier Jan de Witte (69) uit Rouveen verbaast iedereen met zijn werk. Tijdens de Staphorstdagen stelt de fijnschilder zijn werk tentoon in de molenstomp aan de Gemeenteweg 252.

Sinds zijn pensionering is De Witte gaan schilderen. Met olieverf. Stillevens, landschappen en portretten. Vooral de stillevens wekken verbazing en verwondering. Sommige stillevens lijken wel foto’s. Je zou de Bijbel zo van het doek pakken, de tinnen karaf valt bijna uit de lijst op de grond. Jan, die nog maar drie jaar schildert, blijft bescheiden. ‘Ik ben natuurlijk geen kunstenaar, maar een amateur die een leuke hobby heeft gevonden. Voor de tentoonstelling nam hij tijdelijk de artiestennaam De Witte Jan aan. ‘Een grapje.’

De expositie van De Witte Jan in de oude molenstomp aan de Gemeenteweg, het monument is van zijn zoon en schoondochter, trekt tijdens de Staphorstdagen veel bekijks en dat terwijl Jan eigenlijk te laat was om zijn tentoonstelling in het officiële programma te krijgen. Hij was niet van plan te exposeren. Zijn kinderen vroegen: zou je het alsjeblieft toch willen doen? Jan stemde toe. De realistische werken en de verbrokkelde muren in de oude molen, in combinatie met de kleine ramen, waardoor het zomerlicht naar binnen piekt, vormen volgens de bezoekers een goede combinatie. Het is voor het eerst dat Jan naar buiten treedt met zijn werk. Spannend, maar ook leuk.

De Witte die lang op een architectenbureau werkte, besloot na zijn pensioen te gaan schilderen. Het leek een leuke  hobby, het kriebelde. Technisch tekenen aan gebouwen, dat kon hij wel, nu wilde Jan proberen of hij ook mooie, kunstzinnige dingen op het doek kon krijgen.

Hij volgde lessen bij Ar Partout in Deventer, de Academie voor Realistische Schilderkunst. Als je iets goed wilt doen, moet je ook de techniek kennen, zo redeneerde Jan. Vooral voor zijn stillevens bleek de Rouvenver een groot talent te hebben. Minutieus brengt hij met zijn penseeltjes de accenten aan op plekken die nodig zijn. De hersenen raken soms danig in in de war. Je zou die fles zo pakken, maar hij is toch echt nep, gemaakt van verf, op het doek gezet door ‘De Witte Jan’.

Aanstaande woensdag en volgende week woensdag zijn de realistische werken van Jan de Witte nog te zien in de molenstomp aan de Gemeenteweg 252. De molenstomp, het restant van een achtkantige stellingmolen uit 1895, ook wel de Molen van Coster genoemd, is verkocht door de zoon van Jan de Witte. De Witte maakte een plan om er een woning van te maken. De gemeente verleende reeds de vergunning.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen