Allereerste schilderijenveiling Staphorst matig succesvol

Vanmiddag stond Museum Staphorst in het teken van de allereerste schilderijenveiling. De wanden binnen Boerderij Buiter hingen vol met te veilen schilderstukken. Er kwam redelijk wat publiek op af. De bezichtigingsdagen op woensdag en vrijdag trokken ‘best wel wat volk’. Maar gaat er ook verkocht worden, dat blijft de vraag.

Bezoekers met een koopintentie kregen bij de ingang een geel geschilderd bordje met een zwart cijfer. Negen bordjes werden er uitgereikt. Jouk Huisman trad op als veilingmeester, secretaris Jan Talen noteerde de aankopen. De schilderijen hadden een door de kunstenaar vantevoren aangegeven minimumprijs. Voor de eerste zes kavels kwam geen enkele bieder. Later kwam het een beetje los. Een enkele keer ging het tegen elkaar op.

Van Ina Kuik zijn twee grote schilderijen verkocht. Een acrylverf schilderij van de vroegere boerderij op Gemeenteweg 71 voor  300 euro. Verder een paard in weiland Achthoevenweg voor 250 euro. Ze was zelf niet aanwezig. Zij vertaald het vrije schilderen bij voorkeur buiten. Acryl-,olieverf- en potloodschilderijen en in houtpastel.

Albert Timmerman uit Staphorst zag vier van zijn zes zwart-wit schilderijen verkocht worden:  ‘Staphorstermeisje’, ‘ Jongentje met pet op’ en ‘koeien aan de melkmachine’ gingen naar eenzelfde koper. Ook  zijn ‘Hooiberg’ werd verwisselde van eigenaar. Hij maakt schilderijen van het boerenleven, winterse en huiselijke taferelen.

Ook een klein aquarel van Joke Plomp uit Hasselt in de kavellijst aangeduid als ‘Fotolijstje twee Staphorsters’ vond aftrek. Zij werkt bij voorkeur met aquarel. De spanning in de kleurnuances inspireren haar. Haar portretten, stads- en dorpsgezichten vertellen iets over de cultuur. Zo vertaald ze ook haar liefde voor de klederdracht en Staphorst.

Voor de kleine stillevens geschilderd met olieverf op mdf door Lijsje Schra kwam geen koper, evenals voor de iets grotere doeken. Zij schildert het liefst portretten, stillevens en dieren. De uitstraling van rust is een belangrijk element voor haar. Ze werkt graag met olieverf en maakt daarbij gebruik van de 17de eeuwse techniek.

Sibylla Stegeman uit Meppel, maar geboren in Staphorst zat aan tafel naast de secretaris. Rondom haar hingen haar schilderijen. De prijs daarvan was meteen al hoger doordat er al een mooie (en dure) lijst omheen zat. Een bod van 200 euro op één ervan werd dan ook als te laag van de hand gewezen. Haar liefde voor het landschap verwerkt zij in haar realistische en figuratieve schilderijen. Ze geven een impressie van onder andere het Staphorster landleven. ‘Er zijn zoveel mooie dingen om ons heen, die je kunt vastleggen in de schilderijen’.

Tot slot was er onverwacht nog een reeds ingelijst schilderij met glasplaat ervoor van Henk Pries, een oude tekenleraar. Hij gaf zelf ter plaatse een kleine toelichting. De veilingmeester beloofde tevergeefs een uitgebreidere toelichting aan de koper. Al liep het nog niet storm. Het is wel voor herhaling vatbaar aldus een vrijwilligster na afloop. De kunstenaars hebben een eerste selectie uit hun collectie ter veiling aangeboden. Deze vijf schilders geven met hun eigen stijl een mooie impressie van de kleurrijke cultuur van Staphorst.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen