Landmans Welvaart zoekt foto van het oude VGLO gebouw

Foto: Harm Brand / Staphorst Nieuws

De redactie van het jubileumboek over 100 jaar Vereniging Landmans Welvaart is nog op zoek naar een foto van het oude VGLO-gebouw aan de Kerklaan, het latere Horstheim. Het liefst een beeld zonder personen erop (zo zijn er ook veel klassefoto’s gemaakt, die worden niet gevraagd).

Op deze locatie heeft de vereniging jarenlang haar vergaderingen belegd. Na de komst van stichting Adullam die het in gebruik nam als DAC Horstheim, verkaste de club naar de Willem de Zwijgerschool. Nu nog steeds de vergaderplek, met dien verstande dat de bijeenkomsten wegens de corona-maatregelen opgeschort zijn. Toen die school verbouwd werd is tijdelijk uitgeweken naar de (toen nog) Prins Willem-Alexanderschool.

In 1953 kreeg Staphorst een school voor Voortgezet Gewoon Lager Onderwijs, die was verdeeld over diverse locaties. Een van die locaties was aan de Kerklaan. De eerste steenlegging van het gebouw is destijds gedaan door dominee Dorsman. Het gebouw is inmiddels gesloopt (onderaan een link naar de laatste rondgang), op deze plek staat nu het nieuwe Streekheim, met gedenksteen onthuld door mevrouw de Jong.

Gezocht wordt een foto van het gebouw gezien vanaf het plein (aan die kant werd namelijk vergaderd). Dus niet vanaf de Boldewijnlaan of de Kerklaan zelf. Neem contact op met de redactie via [email protected] of telefonisch via 0522-461427. Een exemplaar van de gezochte jubileumpen (zie eerdere oproep op het prikbord) is inmiddels boven water en inmiddels professioneel op beeld vastgelegd door Foto Boessenkool.

De burgemeester van Staphorst wordt traditioneel gevraagd om ere-voorzitter van de vereniging te worden. Binnenkort krijgt de vereniging dus voor het eerst in haar bestaan in een ere-voorzitter die zelf ook boer is (geweest?). Jan ten Kate heeft samen met zijn vrouw en zoon een boerenbedrijf in het Koekangerveld. Voorganger Segers was zoon van een bollenboer, maar zelf afkomstig uit de onderwijswereld.

Lees ook: Een kijkje in het oude Horstheim-VGLO schoolgebouw (foto’s/video)