Veiligheid en vogelgefluit op braderie en rommelmarkt

De derde en laatste Staphorstdag is de drukste. Op woensdag is er al de standaard weekmarkt, daar komt deze dag een braderie en rommelmarkt bij. De activiteiten bij de Staphorster boerderij en de exposities zijn er evenals op de eerste en tweede ook op deze derde Staphorstdag.

Aan beide kanten van de rotonde waren verkeersregelaars druk doende om de twee stromen publiek veilig over en weer te laten gaan. Juwelier Dekker had een kraam buiten staan, vlak hiernaast ontving een jongedame een schoonheidsbehandeling in de open lucht. Haar vriendinnen keken zittend op enige afstand achteromkijkend belangstellend toe.

Fit fabrique (ook actief bij de Obstacle Run) deelde foldertjes uit. Burgemeester Segers was tussen 10.00 en 14.00 uur aanwezig om te praten over verkeersveiligheid of andere onderwerpen. Hij gooide balletjes op naar mensen die door een speciale drank of drugsbril naar hem keken. Het balletje opvangen ging dan heel vaak mis.

Buro Rij & Verkeersveiligheid was op uitnodiging van de gemeente Staphorst met een rijsimulator aanwezig. Hoofdvragen: “Wat is uw remsnelheid bij het maken van een noodstop? Wat voor invloed heeft alcohol op uw rijvaardigheid?’. De deelnemer neemt plaats achter de drie schermen, die je ervaart als de binnenkant van een auto.

“Raad het aantal gevelstenen in deze voorgevel”, was de quizvraag bij Boertjes Makelaardij bij een foto van de voorkant van een authentieke Staphorster boerderij. De te winnen prijs is een weekendje weg. Verderop klonk geschal van versgemaakte muziek, het bleek de stand van MEC Muziek 

Een rustplaats met koffie, thee, puddingbroodje, koek of jus was er bij de familie Mussche. Tegen betaling kon hier ook gebruik gemaakt worden van het toilet. De opbrengst is voor de stichting Jafet: “Omzien naar kansarme kinderen in Rio de Janeiro” aldus de staande poster. De bediening liep af en aan.

Naast de stand van Stichting Staphorst helpt Gambia, stond Boer Staphorst met een rad van fortuin. Hierop konden verschillende kortingspercentages gedraaid worden. Aan de overkant draaide een rood houten rad. Hier werd door een vrouw in klederdracht wol tot draad gesponnen. Ook dit rad stond van tijd tot tijd stil.

Verscentrum Staphorst bracht als familiebedrijf porties gehakballetjes aan de man. Deze werden met smaak verorbert door de kopers. Daarnaast was ook een verkoper van vogelfluitjes van het merk ‘Birdy’. Een jongentje leek het wel aardig en ging aanschaf overwegen. Deze kun je op je tong leggen en met enige oefening allerlei vogelgefluit nabootsen.

Boomerang balls, ballen aan een elastiek werden meteen volop getest. Erve Slendebroek sleet ter plaatse verse zuivelproducten. ‘A2 Zuivel’ volgens de opdruk op het embleem. Aan de Ebbinge Wubbenlaan buiten bij kapper kostte het laten knippen vandaag een tientje, met een klein kansje op levenslang gratis knipbeurten.

Vanaf de Lindenlaan begon de rommelmarkt. Vele kinderen, veelal met ouders sleten hun waar. Aan de kale Berkenlaan in de felle zon vond één moeder het rond half een welletjes en rolde haar kleed op. Haar zwagerin vond het zonnetje daarentegen geen straf en bleef nog wel zitten. Deze derde Staphorstdag werd afgesloten met de `4 mijl van Staphorst`.

Lees ook: