Wethouder Lucas Mulder schrijft over: `Kleiner wonen`

Geslaagde inloopavond over nieuw woningbouwplan aan de Poeleweg in IJhorst.
Foto: Lucas Mulder

In IJhorst is onlangs een geslaagde inloopavond gehouden over het nieuwe woningbouwplan aan de Poeleweg, schrijft wethouder Lucas Mulder. Onze medewerkers hebben dit samen met de dorpsraad voorbereid. Bouwen aan de leefbaarheid van het dorp geeft voldoening. Want de sterk stijgende woningprijzen maken het steeds lastiger voor jongeren. Extra eisen aan duurzaamheid leiden tot nog hogere kosten.

Hoe lossen we dat op? We zijn gewend aan ruimte, aan grote woningen. Is dit het moment om het roer om te gooien? In plannen meer kleinere woningen, zodat het betaalbaar blijft? Het is goed mogelijk om kleine, goedkopere woningen te bouwen, van 100 m2 of zelfs minder. Woningen aan de Gersthof (109 m2) zijn populair. En er is duidelijk behoefte aan goedkopere huurappartementen.

  • Een Nederlander heeft gemiddeld 65 m2 woonoppervlakte. Een Staphorster 90 m2.
  • Alleenwonenden hebben gemiddeld 88 m2 woonoppervlakte, in Staphorst is dat 155 m2.
  • Paren met kinderen komen gemiddeld op 38 m2, in Staphorst op 52 m2.
  • Paren zonder kinderen hebben in Staphorst gemiddeld 101 m2, landelijk 64 m2.

De woningnood in Nederland zit niet alleen in de m2. De trend, steeds minder personen per woning kost m2. Woonruimte is niet zo flexibel, het is ‘vast goed’. Alleen m2 bijbouwen is niet de oplossing. De nieuwbouw moet kleiner en de bestaande bouw (het leeuwendeel) intensiever benut. Met het laatste hebben we in Staphorst ervaring, denk aan woningsplitsing en inwoning. Het eerste, nieuwe woningen kleiner bouwen, is de nieuwe uitdaging. Die gaan we aan voor onze jongeren en ouderen.

Lees ook: Column wethouder Lucas Mulder: `Roevène zakt`