Column wethouder Alwin Mussche: `Hartveilig Punthorst`

Foto: Harm Brand

Onlangs was ik bij een drukbezochte buurtbijeenkomst in Punthorst waar een AED (automatische externe defibrillator) werd onthuld, zo schrijft wethouder Alwin Mussche in de column van de gemeente.

Niet zo bijzonder zult u wellicht denken. Deze apparaten zie je immers op steeds meer plekken. Toch is het bijzonder wanneer u ergens een AED ziet hangen. Er is dan een ondernemer, school, sportvereniging of kerk die een investering heeft gedaan in een apparaat dat hopelijk nooit gebruikt hoeft te worden. Wanneer iemand een hartstilstand krijgt en een AED gebruikt wordt, kan dit apparaat echter hét verschil maken.

Sinds een aantal jaren is de stichting AED Staphorst actief die de dorpskernen in de gemeente Staphorst ‘hartveilig’ wil maken. De stichting zorgt ervoor dat er een goede spreiding is en in elke buurt een AED beschikbaar is. Belangrijk wanneer je weet dat er wekelijks ongeveer 300 mensen in Nederland een hartstilstand krijgen en de eerste minuten na een hartstilstand cruciaal zijn. Een AED kan dan van levensbelang zijn.

Even terug naar de buurtbijeenkomst in Punthorst. Het was een mooie bijeenkomst om een aantal redenen. Allereerst omdat een aantal buurtbewoners de deuren is langsgegaan om geld in te zamelen voor de aanschaf van de AED. Ook was er een oproep van een aanwezige. Hij stelde voor om als buurtbewoners een reanimatiecursus te gaan volgen. Spontaan meldden zich ongeveer twintig personen aan!

“Vraag niet wat je buurt voor jou kan doen, maar vraag wat jij voor je buurt kan doen”. Ook in Punthorst brengen ze dit principe in de praktijk.

Lees ook: Lucas Mulder: `Petit fours, kwaliteit boven kwantiteit`

https://twitter.com/alwinmussche/status/1203414749830139911