Staphorst moet op zoek naar een nieuwe burgemeester

Foto: Eelco Kuiken

Burgemeester Theo Segers (59) van Staphorst is donderdagavond 7 november 2019 voorgedragen als de nieuwe burgemeester van de gemeente Molenlanden in Zuid-Holland. Zoals het nu lijkt, wordt Segers op 13 januari 2020 geïnstalleerd in Molenlanden.

De gemeente Staphorst kampt met een leegloop. Voor de zomer vertrok CDA-wethouder Bert Krale, ook gemeentesecretaris Patrick Rossen hield het voor gezien. De griffier hield er mee op en een paar weken geleden vertrok een voorlichter. Nu gaat ook de burgemeester weg. Theo Segers zegt Staphorst niet zat te zijn, hoewel het een moeilijk jaar is geweest, met het opstappen van wethouder Bert Krale van het CDA en ongekende financiële problemen die er nu zijn.

U verlaat een zinkend schip?

“Bestuurlijke onrust is niet de oorzaak van mijn vertrek. Mijn sollicitatiebrief ging vijf maanden geleden al de deur uit. Toen was het nog rustig. Ik heb er wel over nagedacht of ik in deze lastige tijden weg kan. Er zitten kundige mensen. Goede vervangers zijn ingevlogen. Alles draait gewoon door. De gemeente stort echt niet in. Het vertrek van mensen berust op toeval. Mensen leggen verbanden die er niet zijn.”

Wat is wel de reden?

“Staphorst was voor mij geen eindstation. Ik had het en heb het naar mijn zin in de gemeente Staphorst. Ik hou van deze mensen en die ga ik ook missen. Niet voor niks kochten mijn vrouw en ik nog niet zo lang geleden een huis in IJhorst. Dat zegt genoeg. Ik word binnenkort  zestig en mijn herbenoemingsprocedure zat eraan te komen. Wil ik nog een stap maken in mijn leven, dan moet dat nu. Molenlanden is een mooie gemeente met 43.000 inwoners, met onder andere Kinderdijk binnen haar grenzen. Ik kom uit deze streek. Onze kinderen en kleinkinderen wonen daar.”

Waren er vervelende ervaringen in Staphorst?

“Het meest vervelend vond ik bedreigingen. Mijn vrouw, gezin en ik voelden ons soms niet veilig. Er moesten ook maatregelen genomen worden. Dan stond er een auto voor mijn deur. Dat begon vrijwel meteen na mij komst. Dat was pittig. Ik heb nooit gedacht: waar ben ik aan begonnen. Ik voel mij beschermd door mijn Hemelse Vader. Ik vind het prima als mensen boos zijn en emotioneel reageren, maar agressie kan nooit.”

Mooie dingen?

“Als ik op de markt loop, word ik aangesproken door burgers. Ze vertellen soms hun zielenroerselen. We hielden meerdere keren een open huis bij de gemeente. Ook mocht ik projectkoren leiden bij de herdenkingen van de Reformatie en de Heidelbergse Catechismus. Ik ben op bezoek geweest bij 232 echtparen die lang getrouwd waren. Prachtig. Vanochtend fietste er een meisje voorbij: „Hallo burgemeester”, riep ze. Daar geniet ik van.”

Wat vindt u van Staphorsters?

“Een prachtige gemeenschap met mooie mensen. Er is een bijzondere eigenheid, de sociale cohesie is groot. Staphorsters zijn ook binnenvetters. Minder geslotenheid zou goed zijn. Toen ik de drugsproblematiek aankaartte tijdens een nieuwjaarsreceptie spraken veel ouders mij aan. Ze vertelden hun problemen. Zeer waardevol.”

Volgens Segers kan Staphorst door als een zelfstandige gemeente, maar moet de samenwerking met buurgemeenten veel beter om de kwetsbaarheid te verkleinen. “Bij andere kleine gemeenten zie je dat ambtelijke apparaten van diverse kleine gemeenten in elkaar worden geschoven. Bestuurlijk is een kleine gemeente wel een groot voordeel. Je kent de mensen, je komt ze tegen, de lijntjes zijn kort.”

Segers, lid van de ChristenUnie, kwam in september 2015 naar Staphorst. Hij volgde Joop Alssema op die vijftien jaar burgemeester was geweest. Daarvoor was Segers onder meer directeur-bestuurder van de Stichting Protestants-Christelijk Primair Onderwijs (PCPO) in de Krimpenerwaard. Tot 1 januari 2015 was hij tevens wethouder van de gemeente Ouderkerk. Daarvoor raadslid in Boskoop.

In de gemeente Molenlanden (op 1 januari 2019 ontstaan uit Molenwaard en Giessenlanden) liggen onder meer: Arkel, Bleskensgraaf, Brandwijk, Giessenburg, Goudriaan, Groot-Ammers, Hoogblokland, Hoornaar, Kinderdijk, Langerak, Molenaarsgraaf, Nieuwpoort, Nieuw-Lekkerland, Noordeloos, Ottoland, Oud-Alblas, Schelluinen, Streefkerk en Wijngaarden.

Lees ook: Ik wil graag één van u worden, een verbindende schakel zijn