Ik wil graag één van u worden, een verbindende schakel zijn

Honderden mensen zijn maandagmiddag afgekomen op de buitengewone raadsvergadering in de sporthal van Staphorst. Daar werd Theo Segers (55) door commissaris van de Koning in Overijssel Ank Bijleveld-Schouten beëdigd tot nieuwe burgemeester van Staphorst.

De nieuwe burgemeester, historicus, gespecialiseerd in kerkgeschiedenis en oud-onderwijsman, had zijn hele familie uitgenodigd. Zijn vrouw Anneke, zijn moeder en schoonvader en zijn vier kinderen met aanhang zaten in de zaal. Ook oud-burgemeester Joop Alssema die veertien jaar eerste burger was, was samen met zijn vrouw Auktje aanwezig. Na de beëdiging kreeg Segers de ambtsketen omgehangen door wethouder Sytse de Jong. De voorzittershamer kreeg hij van Lucas Mulder, vicevoorzitter van de gemeenteraad.

Na de beëdiging door de commissaris volgde een hele rij sprekers. Onder andere scriba D. Mulder van de Hersteld Hervormde Kerk, sprak de kersverse burgemeester toe. Hij deed dit namens alle kerken in de gemeente. Mulder sprak de hoop uit dat Segers zou werken in afhankelijkheid van de Almachtige God. Mulder ging ook in op de vele kerken die er zijn in de gemeente. “Veel kerken door dezelfde Zon beschenen.” Hij zei ook te hopen dat het predikantenoverleg in Staphorst, dat twee keer per jaar plaatsvindt, ook onder Segers doorgaat.

“Ik wil graag één van u worden, een verbindende schakel zijn”, sprak Segers tot de zaal. En verwijzend naar zijn vorige leven in het onderwijs: “Mijn motto is: het leven is één grote leerweg. Je bent nooit uitgeleerd. Ik wil in het spoor van Jezus leven. Mijn grote Leermeester.” Na afloop sloot Segers voor het eerst als burgemeester de vergadering met een dankgebed. Daarna zong iedereen het eerste en het zesde couplet van het Wilhelmus. Vervolgens was er een receptie.

Segers die nu nog in Bergambacht woont, hoopt zo snel mogelijk met zijn gezin neer te strijken in Staphorst, eerst in een tijdelijke woning. Hij moet zijn huidige woning nog verkopen. De nieuwe burgemeester toonde zich onder de indruk van de gemeente Staphorst. Hij was al eerder veelvuldig incognito met zijn vrouw op bezoek geweest. De nieuwe burgemeester sprak zich uit voor een zelfstandige gemeente Staphorst, die weliswaar moet samenwerken met de buren. Ook de nieuwe eerste burger wil de veelkleurigheid van de gemeente uitdragen. Of hij ook in klederdracht naar Prinsjesdag gaat, zoals Alssema jaren deed? “Daar moet ik mij nog op oriënteren.”

Lees ook:

Dossier: