Burgemeester beukt bijna fietster omver en maakt excuses

De burgemeester bij de zijspanmotorenrit in 2017
Foto: Harm Brand

“Bijna. Bijna reed ik op een rotonde op de Gemeenteweg in Staphorst een fietser omver. Mijn oprechte excuses!”, zo begint de burgemeester zijn nieuwste column.

“Misschien weet u wel hoe dat gaat: je moet van A naar B en vertrekt daarbij net iets te laat van huis. En natuurlijk moet je – en een burgemeester al helemaal – je aan de snelheid houden. En dat deed ik dan ook, gelukkig. Driekwart rotonde en dan in de richting van Rouveen. Een klein beetje in gedachten rijd ik en zie ik een keurig fietsende mevrouw over het hoofd. Maar zij heeft voorrang. Ik trap snel op de rem en gelukkig ben ik op tijd gestopt. Wel kreeg ik een erg boze blik in de auto.

Ik weet niet of u mij herkende, maar ik vond uw boze blik érg begrijpelijk. Nogmaals mijn excuses. Het moraal van dit verhaal: pas op in het verkeer, achter het stuur. Doe zaken niet gedachteloos. Blijf bij de les en houd je aan de snelheid. Houd je aan regels en blijf opletten. Als het onverhoopt toch (bijna) mis gaat dan mag een boze blik – deze mevrouw bleef keurig, schold niet en maakte geen akelige gebaren – en dan bied je je verontschuldigingen aan. In dit geval was deze mevrouw een ‘heer’ in het verkeer. Is dat altijd zo?”

Lees ook: Burgemeester Segers van Staphorst geveld door tekenbeet

Rij MONO, ongestoord onderweg!

Vanaf 1 juli 2019 is fietsen met je telefoon in je hand verboden. Daarop staat een boete van 95 euro. Dat geld kun je vast beter gebruiken. Online zijn en contact maken met je vrienden is natuurlijk belangrijk, maar niet in het verkeer! MONO betekent letterlijk één of alleen. In de verkeerscampagne staat het voor ‘met één ding bezig zijn’. Als je rijdt, houd je je aandacht bij één ding en dat is het verkeer. MONO is ongestoord onderweg zijn, zonder afleiding van je telefoon. Ben je MONO, dan houd je je ogen op de weg en niet op je scherm.