IkPas begint: 40 dagen zonder alcohol tot en met 14 april

Foto: Gemeente Staphorst

Niels Ubak, Alwin Mussche, Theo Segers en Nanda Knol zijn ambassadeurs. Ze zijn respectievelijk voorzitter van de Jongerenraad, wethouder en burgemeester van de gemeente Staphorst en jongerenwerker SAAM Welzijn. Ook Eibert Spaan (locatiemanager Pieter Zandt Scholengemeenschap) en Jimmy van Oijen (politieagent) zijn het, maar die staan niet op de foto.

IkPas is een uitdaging aangaan met jezelf; 40 dagen geen alcohol drinken om eens te kijken wat het met je doet. Met IkPas ben je bewuster van de keuze die je kunt maken om wel of niet te drinken, vastgeroeste patronen worden doorbroken en alcohol is niet meer vanzelfsprekend. Tijdelijk uw alcoholgebruik op pauze zetten zorgt ervoor dat u zicht houdt op de functie van alcoholgebruik in uw leven.

Deelnemers van voorgaande jaren ervaren positieve lichamelijke veranderingen; ze voelen zich fitter en scherper, slapen beter, vallen af en hebben een betere huid. Wilt u als individu, vereniging, organisatie of groep meedoen aan IkPas en 40 dagen geen alcohol drinken? Aanmelden voor de actie kan via www.ikpas.nl/inschrijven.

Indien gewenst ontvangt men een speciale IkPas nieuwsbrief met informatie en tips om deze vastenperiode tot een goed einde te brengen.  Er hebben zich inmiddels 77 inwoners van de gemeente Staphorst aangemeld. Landelijk zijn er inmiddels meer dan 10.000 deelnemers. Op deze kaart zijn per regio het aantal deelnemers en en van de uitgelichte gemeenten te zien.

De 40 dagen actie loopt van Aswoensdag tot en met de zondag voor Pasen, tijdens de traditionele vastenperiode. Dit jaar is dat van woensdag 6 maart 2019 tot en met zondag 14 april 2019. Om stil te staan bij het eigen alcoholgebruik ondersteunt de GGD samen met de verslavingszorg en vele gemeenten in de regio de actie IkPas. Zo ook de gemeente Staphorst.

Met name de burgemeester is een vurig pleitbezorger van de actie: “Tijdens de nieuwjaarsreceptie heb ik ruim 200 ambassadeurs ‘aangesteld’ om met elkaar de strijd aan te gaan tegen de gevaren van drugs en het gebruik van genotsmiddelen. Op vele inwoners van de gemeente – eigenlijk op álle inwoners! – heb ik een appèl gedaan: doe mee! Maak dit thema bespreekbaar”.

“Tijdens één van de reguliere overleggen die ik met de politie heb, vernam ik onlangs dat er opnieuw een 15-jarige jongere naar het ziekenhuis is gebracht vanwege de gevolgen van het drinken van teveel alcohol. De term ‘coma-zuiper’ is natuurlijk niet nieuw onder jongeren. Het teveel gebruiken van alcohol is een toenemend probleem. Bij jongeren en ouderen is bewust omgaan met alcohol óók een thema dat in onze gemeente besproken kan worden”.

Voor deelnemers zijn er speciale IkPas polsbandjes af te halen in het gemeentehuis. Burgemeester Segers: “Ik roep u ook op om mee te doen. Doe mee met de actie IkPas, geef u op via www.ikpas.nl/staphorst, draag het blauwe bandje en vooral: ga met elkaar in gesprek over het gebruik van alcohol en drugs. Het maakt meer kapot dan u lief is”.

Lees ook: Dragers blauwe band passen 30 of 40 dagen voor alcohol