Dragers blauwe band passen 30 of 40 dagen voor alcohol

Foto: Gemeente Staphorst

Vandaag op 14 februari en op 1 maart start de landelijke en regionale actie IkPas. Met IkPas zet men tijdelijk het alcoholgebruik op pauze. Men kan kiezen uit twee varianten, 40 dagen of 30 dagen. Aanmelden kan via www.ikpas.nl/staphorst.

Ambassadeurs in de gemeente Staphorst zijn Henk Veld (Bestuurslid voetbalvereniging), burgemeester Segers, Coby Peters (wijkagent) en Rik Jansen (Jongerenwerk). Klaas-Jan Boessenkool (Jongerenraad, niet op de foto). Voor deelnemers zijn er speciale blauwe IkPas polsbandjes af te halen in het gemeentehuis.

De 40 dagen actie loopt van Aswoensdag tot en met de zondag voor Pasen, tijdens de traditionele vastenperiode tussen carnaval en Pasen. Dit jaar is dat van woensdag 14 februari 2018 tot en met zondag 25 maart 2018. De 30 dagen actie beslaat bijna een maand en begint altijd op 1 maart, dit jaar op een donderdag. De actie loopt dan tot en met 30 maart 2018.

Om stil te staan bij het eigen alcoholgebruik ondersteunt GGD IJsselland samen met Tactus Verslavingszorg en vele gemeenten in de regio de actie IkPas. Zo ook de gemeente Staphorst: “Wilt u als individu, vereniging, organisatie of groep meedoen aan IkPas en 30 dagen geen alcohol drinken?”

“Ervaar zelf hoe het is om 30 dagen géén alcohol te drinken en geef hiermee het goede voorbeeld aan de jeugd. Daag anderen ook uit om mee te doen en vraag sportmaatjes, collega’s, vrienden en familieleden om zich aan te melden”, aldus de organisatie.

IkPas is een jaarlijkse terugkerende actie in Nederland voor tijdelijk geen alcohol drinken. Bijna elk land heeft wel een soortgelijke actie: denk aan Dry January in Engeland en OcSober in Australie. Allen hebben ze een soortgelijke insteek: “Gezamelijk alcoholgebruik even op pauze”.

We vragen je niet om te stoppen met alcohol, maar om een pauze in te lassen.

Veel deelnemers van IkPas ervaren ook positieve lichamelijke veranderingen; ze voelen zich fitter en scherper, slapen beter, vallen af en hebben een betere huid. Of je het nu doet om af te vallen, jezelf fitter te voelen of om jezelf uit te dagen; dankzij IkPas word je bewuster van je alcoholgebruik.

Lees ook:

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen