Burgemeester Segers: `Ik voelde me soms een beetje zielig`

Foto: Gemeente Staphorst

Onderstaand een aflevering van een twee-wekelijkse column van burgemeester Theo Segers van de gemeente Staphorst.

Nog even, dan zijn de 40 dagen voorbij. Met vele Nederlanders, in 2017 ruim 11.000, heb ik opnieuw meegedaan als ambassadeur van ‘IkPas’. Een landelijke actie om een periode alcohol te laten staan. De keuze was om dat voor 30 of 40 dagen te doen. Daarbij was ik in de gemeente echt niet de enige, er waren meer ambassadeurs. Zoals de wijkagent, de jongerenwerker, een voetbalbestuurder, lid Jongerenraad en ook vele inwoners.

Matig zijn, een keer ‘nee’ zeggen, consuminderen in plaats van consumeren is voor iedereen goed. Dat hoeft niet alleen in de maand maart, maar kan het hele jaar door. Hoe het mij vergaan is? Best lastig soms. Tijdens de koude dagen in maart, gordijnen dicht, muziek, openhaard en kaarsje aan. En dan de wijn in de fles te laten. Ik voelde me soms een beetje zielig. Onzin natuurlijk. Gezelligheid kan ook met een glas water.

Op sommige momenten is het lastig om ‘nee’ te zeggen. Bijvoorbeeld bij een etentje ter ere van de methode ‘Kiek ies achterumme’, bij de 50e verjaardag van mijn zus en bij een conferentie van burgemeesters. Maar aan de andere kant o zo goed. Ik ben niet ongelukkiger, niet zielig. Sterker nog: ik voel me beter, gezonder, fitter en ook enkele kilo’s lichter. Mooi meegenomen. ‘Ik pas’ nog wel een keer.

Lees ook:

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden