Column burgemeester Theo Segers: `Vuurwerkslachtoffers`

Foto: Burgemeester Segers

De voorzitter van de Onderzoekraad voor Veiligheid, Tjibbe Joustra, spreekt duidelijke taal: ‘Stop met knalvuurwerk en vuurpijlen’. Daarom pleit de raad onder meer voor meer georganiseerde shows in gemeenten.

Dat is ook een advies waar ik mij wel in kan vinden. Ik kan best genieten van mooi siervuurwerk, maar al dat knalvuurwerk en die vuurpijlen vind ik gevaarlijk. Zeker in de buurt van rietgedekte boerderijen, oudere mensen, dieren etc.

Dat het gevaarlijk is, blijkt ook wel aan het aantal slachtoffers. De vorige jaarwisseling (2016/2017) waren er 473 slachtoffers in heel Nederland. 6 mensen raakten hun arm kwijt, 24 handen/vingers werden geamputeerd, 36 mensen kregen oogletsel. En er was zelfs een dodelijk slachtoffer te betreuren in Meppel.

Ik vind dat de jaarwisseling voor iedereen een feestelijk moment moet zijn, geen moment van angst en spanning. In onze gemeente staan veel rietgedekte panden, vaak monumentale panden maar ook nieuwbouwwoningen. Ik weet dat veel huiseigenaren met grote zorgen de datum van oud en nieuw zien naderen.

Ik kan als burgemeester niet voorkomen dat er geen vuurpijlen in de nabijheid van rietgedekte panden worden afgeschoten. Wat helpt dan wel? Hou rekening met elkaar met de jaarwisseling en spreek een ander aan op ongepast gedrag.

Lees ook: