Gebulder, boomvuur, politie en piraten aan Moddergatsweg

Op diverse locaties in het buitengebied kwamen op Oudejaarsdag mensen bij elkaar om carbid te schieten. Een kijkje aan de Moddergatsweg in Staphorst, er was politie die mensen ondervroeg en adressen noteerde, en plotseling doken er twee piraten op.

In Rouveen hadden verschillende keten een gezamenlijke happening georganiseerd. Om ervoor te zorgen dat dit op een veilige manier gebeurt, golden er een aantal spelregels. Carbid mocht geschoten worden van 10.00 uur tot 17.00 uur. Hiervoor mocht een bus of een vat gebruikt worden van maximaal 90 liter.

Ook mocht er een klein vuur bij gestookt worden op ruime afstand van de weg of andere objecten. Gebruik hiervoor een vat van maximaal 200 liter en schoon hout. Het is niet toegestaan om afval en rubber (zoals banden) in het vuur te gooien. Het zorgt voor een zwarte rook, die vol zit met gevaarlijke en schadelijke stoffen.

Politie en handhavers gingen op oudejaarsdag op pad om ervoor te zorgen dat de branden veilig bleven. Zij zouden handhavend optreden wanneer ander brandbaar materiaal wordt aangevoerd dan schoon hout, riet of loof. Het verbod om voorwerpen te vervoeren of voorhanden te hebben om deze op te stoken is neergelegd in artikel 2:47a van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Het vervoeren van bijvoorbeeld afval en banden – naar het vuur toe- is strafbaar en kan juridische consequenties hebben. Vuur stoken is toegestaan in de daarvoor bestemde containerbakken op de Rotonde in Staphorst, op het voormalige Levensboom-terrein in Rouveen en bij de JOP-locatie aan de Heerenweg in IJhorst.

Lees ook:

Dossier: