Column van burgemeester Theo Segers: `Hard rijden`

Foto: Burgemeester Segers

Verslagen keek ik naar mijn beeldscherm. Ik las een bericht van de politie dat een bestuurder – een jongeman – na een ernstig eenzijdig ongeluk een dag geleden, in het ziekenhuis was overleden.

Dan ben je even stil. Hij had te hard gereden en was van de weg geraakt. Ik staarde naar buiten.

Vervolgens is het mijn taak om mijn collega burgemeester te informeren. Het ongeluk was gebeurd op Staphorster grondgebied, maar de bestuurder kwam uit een naburige gemeente. Onderling is afgesproken dat we elkaar als burgemeesters informeren. In veel gevallen legt de burgemeester in zijn rol als burgervader contact met de nabestaanden.

Nadat ik mijn collega had geïnformeerd, heb ik de telefoon neergelegd en weer staarde ik naar buiten. Allerlei gedachten spelen door mijn hoofd. Verdriet, pijn, onmacht, medeleven… Ik kan het niet onder woorden brengen. Ondanks alle regels, borden van 60, 50, 30 in de bebouwde kom, rijden veel mensen te hard in Staphorst.

Toen ik laatst uit Rouveen naar Staphorst reed over de Oude Rijksweg – ik reed niet veel harder dan 50 km per uur – werd ik door verschillende auto’s ingehaald. Ik besluit er maar een column aan te wijden en wil heel graag bij deze de oproep doen: ‘Neem je verantwoordelijkheid, praat erover, spreek elkaar aan!’

Lees ook:

Dit is de zesde aflevering van een twee-wekelijkse column van burgemeester Theo Segers. In overleg wordt deze ook op Staphorst Nieuws geplaatst.