`Mag iedereen zelf weten waar hij of zij woont? Nee.`

Foto: Harm Brand

Mag iedereen zelf weten waar hij of zij woont? Is het bijvoorbeeld mogelijk om te gaan wonen in een bedrijfsgebouw, stal of schuur? Nee, dat mag niet. In dit artikel legt de gemeente uit waarom dat niet mag.

Een gemeente is vanuit de wet verplicht om voor het hele gebied een bestemmingsplan te hebben. Een bestemmingsplan is een document dat door de gemeenteraad is vastgesteld, waarin het gebruik van de grond in een gemeente is vastgelegd voor een aantal jaren. Zo kan de gemeente bijvoorbeeld de bestemming ‘bedrijf’, ‘bos’, ‘horeca’ of ‘wonen’ aan een stuk grond toekennen. Deze bestemming is voor zowel de overheid als inwoners en bedrijven bindend.

De gemeente bepaalt weloverwogen het bestemmingsplan, zodat voor inwoners het woon- en leefklimaat zo goed mogelijk is. Doet de gemeente dat niet, dan kan het voorkomen dat een bedrijf dat bijvoorbeeld veel geluid maakt zich vestigt in een woonwijk. Dat komt niet ten goede aan het woon- en leefklimaat van de bewoners van de woonwijk. Zo’n bedrijf hoort volgens het bestemmingsplan op een stuk grond met als bestemming ‘bedrijf’, bijvoorbeeld op een industrieterrein. Daar is het toegestaan dat het bedrijf meer geluid maakt.

Strenge eisen aan woonruimtes

Wanneer inwoners in een bedrijfsgebouw, stal of schuur gaan wonen, wonen zij op een plek die daar niet voor bedoeld is. Ze voldoen niet aan de eisen uit het bestemmingsplan en dat is illegaal. Ook kan het zorgen voor gevaarlijke situaties. Aan woningen worden andere eisen gesteld dan aan bedrijfsgebouwen, stallen of schuren. Er worden aan woningen strenge eisen gesteld met betrekking tot brandveiligheid, bouw- en milieueisen en het leefklimaat.

De gemeente is bij illegale bewoning verplicht op te treden, zodat mensen op een veilige en gezonde plek wonen. Uiteraard is het niet de insteek van de gemeente Staphorst om bewoners op straat te zetten. Ze proberen altijd constructief mee te denken over een oplossing. Daarom onderzoeken zij eerst altijd of een bouwwerk in huidige of aangepaste vorm toch kan voldoen aan de geldende regels. Indien dat mogelijk is dan krijgen inwoners altijd de gelegenheid om voor het bouwwerk alsnog een aanvraag omgevingsvergunning in te dienen en/of het bouwwerk aan te passen.

Meer informatie

`Mocht u meer informatie willen over dit onderwerp dan kunt u contact opnemen met Publieksbalie Fysieke Leefomgeving via telefoonnummer (0522) 46 74 67.`

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen