Gemeente strooit vandaag ook in wijken en buitengebied

Foto: Gemeente Staphorst

De gemeente Staphorst strooit vandaag woensdag 18 januari 2017 op extra plekken. Ze gaan in de wijken en op een aantal wegen die normaal niet gestrooid worden vandaag wel strooien. Dat is eenmalig.

De rijp die van de bomen valt en de aanvriezende mist zorgt voor veel gladheid in de wijken en in het buitengebied. In het buitengebied wordt met name gestrooid op wegen waar veel verkeer komt, zoals de melkwagens die bij boeren de melk ophalen. De gemeente roept op om alert te blijven op de wegen, omdat het onverwacht toch glad kan zijn.

Strooiroutes

De routes die onder ‘normale’ omstandigheden gereden worden: Bekijk hier digitale plattegrondkaart strooiroutes. In geval van extreme omstandigheden als (zware) ijzel en (zware) sneeuwval kan het voorkomen dat deze routes in een andere volgorde worden gereden of ingekort moeten worden.

Strooitijden

Er wordt gestrooid op werkdagen tussen 05.00 en 23.00 uur en in het weekend en op feestdagen tussen 06.00 en 23.00 uur. In extreme situaties wordt van deze tijden afgeweken.

Klachten

Opmerkingen en/of klachten van inwoners of passanten kunnen doorgegeven worden via het Meldpunt Openbare Ruimte. Als de melding of de omstandigheid daartoe aanleiding geeft, wordt contact opgenomen met de melder. Ondanks de gemeentelijke inspanningen ligt de verantwoordelijkheid in alle gevallen bij u als weggebruiker.

Tips voor de weggebruiker

  • Zorg dat uw voertuig in goede conditie is
  • Als u ’s ochtends de ruiten van uw auto moet krabben, dan is de kans op gladheid groot
  • Zorg dat uw ramen goed schoon zijn voor u vertrekt
  • Zorg dat u op tijd vertrekt en zich niet hoeft te haasten
  • Winterbanden zorgen voor een betere grip bij slechte weersomstandigheden
  • Houd altijd rekening met opvriezing van het wegdek
  • Pas uw snelheid aan en houd voldoende afstand

Preventieve gladheidsbestrijding

Voorheen werd pas gestrooid wanneer gladheid óf al opgetreden was óf aan het ontstaan was. Aangezien het rijden van een strooiroute 2 tot 2,5 uur duurt, bestond de kans dat zowel de strooivoertuigen als de weggebruikers op een gladde weg reden. Preventief strooien, dus nog voordat gladheid is opgetreden, moet voorkomen dat strooivoertuigen de route op een gladde weg moeten rijden.

Lees ook: