112

Strooiwagens rijden af en aan bij steunpunt Beukers

Het is woensdagavond laat wanneer er nog hard gewerkt wordt op steunpunt Beukers van de Provincie Overijssel aan de Zomerdijk in Wanneperveen.

Vanwege de ijzel rijden strooiwagens van diverse ondernemingen rond in de Kop van Overijssel om wegen begaanbaar te houden nadat de gladheid ineens flink toenam. Vanuit Staphorst neemt Mussche hier aan deel. Een andere onderneming is Hellinga, zij zijn al ruim 40 jaar actief voor de provincie Overijssel en de gemeente Steenwijkerland.

Dat het geen gemakkelijke baan is moge wel duidelijk zijn. Veelal moeten zij vaak ’s avonds laat opkomen of worden zij ’s nachts wakker gebeld om de wegen te strooien zodat automobilisten zich veilig in het verkeer kunnen begeven. Bij strenge winterdagen kan het zelfs voorkomen dat zij dagenlang aan het werk zijn met weinig rust, het is dan ook wel eens voorgekomen dat zij tijdens de kerstdagen non stop aan het werk waren.

Woensdagavond is ijzel ontstaan na wat regenbuien die vervolgens voor gladde wegen zorgen. De strooiwagens werden dan ook rond 21:00 de weg op gestuurd om te gaan strooien. Rond 22:30 keerden de meeste voertuigen weer terug om restanten uit te laden waarna ze schoongemaakt konden worden. Één strooironde was voldoende om de wegen begaanbaar te maken maar het wordt niet uitgesloten dat zij vannacht opnieuw zullen moeten strooien.

Preventief strooien
De gemeente Staphorst bestrijdt de gladheid zoveel mogelijk preventief. Op het moment dat gladheid wordt verwacht door aan- en opvriezen van het wegdek, sneeuwval of ijzel wordt er gestrooid. Het kan dus voorkomen dat er al gestrooid wordt terwijl het op dat moment (nog) niet vriest. Het beleid is in eerste instantie gericht op het voorkomen van gladheid. Op deze manier wordt ernaar gestreefd dat wegen tijdig gestrooid zijn en dat er van acute gladheid geen sprake is. Uw eigen informatie en waarneming (en aangepaste snelheid) blijven uiteraard voor u en  de overige weggebruikers van groot (levens)belang.

Strooiroutes
De beslissing om te gaan strooien wordt (mede) gebaseerd op locale informatie uit het gladheidmeldsysteem van een gespecialiseerd weerbureau. In de te strooien routes zijn de belangrijke verbindingswegen, doorgaande wegen en schoolroutes opgenomen. Tenzij er sprake is van extreme omstandigheden wordt er op werkdagen tussen 05.00 en 23.00 uur gestrooid en op zaterdag, zondag en feestdagen tussen 06.00 en 23.00 uur. Tot tot half april is de kans op gladheid weer aanwezig. Het gladheidsbestrijdingsplan en de strooiroutes: www.staphorst.nl/gladheidsbestrijding.

Lees ook: